Краљ сканка митом хтео да избегне робију

Љиља Прерадовић

07. 11. 2015. у 16:40

Притворени Мићо Николић Сарма (59) и још троје осумњичених нудили новац сведоку сараднику. У притвору Николићева супруга, пријатељ и адвокат који је посредовао у преговорима

Краљ сканка митом хтео да избегне робију

Хапшење Николића из 2012.

НОВОСАЂАНИН Мићо Николић Сарма (59), ухапшен у прекјучерашњој акцији, сумњичи се да је са још троје лица нудио новац сведоку сараднику у поступку који се против њега води на основу оптужнице Тужилаштва за организовани криминал.

Са њим су, сазнајемо, ухапшени његова много млађа супруга М. Н., пријатељ из Црвенке, који већ дуже време живи у Новом Саду, као и један новосадски адвокат. Сви они се сумњиче за спречавање и ометање доказивања.

Они су, по сазнањима "Новости", после хапшења приведени у Тужилаштво за организовани криминал, и одређен им је притвор. Сви су, како сазнајемо, порицали да су починили дело за које се сумњиче.

- Њихова намера је била да већ осуђеном на седам година затвора, сведоку сараднику у поступку који се води против Николића, плате већу суму новца, како би овај кориговао свој исказ - сазнајемо незванично. - До овог сведока су, наводно, покушали да дођу преко другог осуђеника, односно његовог адвоката.

Николић је претходно био хапшен 5. марта 2012. године са још седам сарадника. Тужилаштво је тада саопштило да су ухапшени припадници организоване криминалне групе која се бавила кријумчарењем сканка. У притвору је био до маја наредне године, када му је уз јемство од 300.000 евра омогућено да се брани са слободе.

За његово име се у криминалном миљеу зна већ деценијама, а приписује му се да је важио за једног од најјачих нарко-дилера на Балкану. У те послове је, како се сумња, ушао још осамдесетих година у Сремској Митровици, када је упознао извесног Каракафа, који је робијао у том граду. Њих двојица су, како се сумња, развили "турску руту".

ОДУЗЕТА ИМОВИНА НИКОЛИЋУ је пре две године, решењем Специјалног суда у Београду, привремено одузето близу 50 станова у Новом Саду. Осим тога одузето му је и 15 гаражних места, неколико локала, а остао је и без градског грађевинског земљишта у Суботици. Имовина му је привремено одузета, јер постоји сумња да ју је стекао тргујући дрогом.

Николић, који се деведесетих преселио у Нови Сад и почео да се бави предузетништвом, до сада је неколико пута хапшен. Крајем 2002. због поседовања оружја и дроге, али и после покушаја убиства Радета Ашћерића 2005. године, за које је био осумњичен његов пријатељ Винко Предојевић, а Николић се теретио за непријављивање. Предојевић је неколико месеци касније пронађен убијен у аутомобилу на паркингу.

У жижи јавности Николић је био и фебруара 2008. године када је тешко рањен. Испред новосадског кафића на њега су пуцала двојица из аутомобила на којем није било регистарских ознака. Хици у њега су испаљени у тренутку када је излазио из свог возила.

ТУЖИЛАШТВО: ПЛАТА ЗА "ЛЕЖАЊЕ"

У Тужилаштву за организовани криминал саслушано је четворо осумњичених, које су припадници Службе за борбу против организованог криминала привели и против њих поднели кривичну пријаву због сумње да су ометали доказни поступак и да су нудили на поклон 30.000 евра учеснику у том поступку да промени исказ и 1.000 евра месечно.

Против Миће Николића, Милане Николић, Драгослава Дробњаковића и Милоша Бајића, сви из Новог Сада, Тужилаштво је покренуло кривични поступак због сумње да су у поступку који је у току против Миће Николића и других пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду због удруживања ради неовлашћене производње и трговине дрогом, учеснику у том кривичном поступку нудили новчани поклон у виду једнократне исплате од 30.000 евра и месечних давања у износу од по 1.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације