ВИШИ суд у Београду ослободио је у уторак, после више од 15 година од догађаја, Милана Радоњића, бившег начелника београдског центра Државне безбедности, и двојицу припадника тог центра, Ратка Ромића и Стевана Басту, оптужби да су помагали у покушају убиства Вука Драшковића, лидера Српског покрета обнове, у Будви 15. јуна 2000. године.

У образложењу судске одлуке наведено је да “нема доказа да су тројица високих функционера ДБ учествовали у припреми атентата на лидера СПО”.

Пресуда је изречена у специјалној судници Окружног затвора у Београду, с обзиром на то да се Радоњић и Ромић налазе у притвору, због оптужби за убиство новинара Славка Ћурувије и суђења пред Специјалним судом у Београду.

Оваква одлука суда изазвала је велико незадовољство и негодовање, пре свега Вука Драшковића, али и надлежног тужилаштва, које ће, како “Новости” сазнају, на донету пресуду уложити жалбу Апелационом суду.

Лидер СПО Вук Драшковић за наш лист каже да је “срамна ослобађајућа пресуда” тројици припадника ДБ за помагање у покушају његовог убиства у Будви и такође, најавио подношење жалбе на судску одлуку:

- Удбу тужиш, Удба суди! - каже Драшковић. - У питању су очигледно, притисци на судију, која је изрекла пресуду срамну и по њу и по правосуђе. Судија од савести и слободан судија у земљи слободног правосуђа овако нешто не би могао да пресуди. Никако другачије не може се разумети, нити објаснити да исти судија, која је пре непуне четири године оптуженима изрекла казне затвора од осам и седам година, данас изриче пресуду о њиховој невиности и недостатку доказа...

Истичући незадовољство пресудом, Драшковић додаје:

- Очигледно је да су моћни, нетакнути, нелустрирани, непомирени ауторитети службе ДБ-а, ЈУЛ-а и Слободана Милошевића, преко својих људи у судовима, влади и парламенту, заправо, успели да правосуђе у Србији претворе у Андрићеву “Проклету авлију”. Србија је преплављена кадровима из деведесетих година, кадровима бивше председнице ЈУЛ-а и супруге Слободана Милошевића Мире Марковић, а челни људи ескадрона смрти из “црвених беретки” и данас су распоређени, као паук, свуда у институцијама система. Они се понашају као хероји, говоре да су увек само бранили државу од државних непријатеља и да би у поновљеним околностима радили исто. С поносом би поново припремали моје убиство у Будви, припремали Ибарску магистралу, убијали Ивана Стамболића...

Драшковић је најавио да ће правду, ако је не буде у Србији, потражити у Стразбуру.

И супруга лидера СПО, Даница Драшковић, незадовољна је последњом одлуком Вишег суда у Београду.

- Катастрофа! Ово више нема никаквог смисла. Срамота за правосуђе и државу - кратко је прокоментарисала за “Новости” Даница Драшковић.

Радоњић, Ромић и Баста првом пресудом из 2012. били су осуђени на осам, односно од по седам година затвора. Међутим, годину дана касније, ту пресуду укинуо је Апелациони суд.

За покушај убиства Вука Драшковића раније су правоснажно осуђени, на вишедеценијске казне затвора, први човек некадашњег ДБ Радомир Марковић, затим Милорад Улемек Легија и тројица припадника његове Јединице за специјалне операције - Бранко Берчек, Леонид Миливојевић и Ненад Илић.


ДОБРИЧАНИН: ПРАВДА ЈЕ ПОБЕДИЛА

Зора Добричанин Никодиновић, која заступа тројицу ослобођених припадника ДБ, каже за “Новости”:

- Увек идем у суд по правду, па је тако било и у овом случају - истиче адвокат. - Ослобађајућа пресуда мојим клијентима за покушај убиства лидера СПО улива наду и веру у правосуђе и доказује да чињенице пресуђују, а не сила и притисак. То значи да у суду још раде људи од интегритета који суде по доказима. Доказа против мојих клијената да су извршили ово дело никада није било. По новом ЗКП-у тужилац је био дужан да докаже оно што тврди, али испоставило се да није успео да докаже оно што је написао у оптужници и суд је пресудио исправно и по закону.