Завршено суђење за паљење америчке амбасаде: Прети им до 12 година

Н. Б.

31. 08. 2015. у 17:15

Завршено суђење за паљење америчке амбасаде: Прети им до 12 година
Завршено суђење једанаесторици оптужених. У одбрани сви тврдили да је зграда већ горела кад су дошли до ње

ПРВОСТЕПЕНИ поступак против 11 оптужених за паљење зграде америчке амбасаде у Београду, фебруара 2008. године, после митинга “Косово је Србија” окончан је пред Вишим судом изношењем завршних речи, током којих је заменик тужиоца тражила од суда да сви буду кажњени по закону. Њима се на терет ставља кривично дело изазивање опште опасности, за које је запрећена казна до 12 година затвора. Овом предлогу придружио се и пуномоћник амбасаде САД, али за осморо оптужених, додајући да повлаче имовинско-правни захтев.

Са друге стране, браниоци оптужених су били изричити да не постоје докази који терете њихове клијенте, предлажући суду да против свих донесе ослобађајућу пресуду. Завршну реч оптужени ће изнети у уторак, кад ће судија казати кад ће изрећи пресуду.

На оптуженичкој клупи су Дејан Вучковић (31), Ђорђе Томин (31), Никола Косановић (28), Душан Седлар (26), Александар Ерцег (36), Филип Бацковић (26), Драган Маринков (27), Младен Небригић (42), Марко Новитовић (30), Драженко Николић (29) и Милан Томас (25). Против Милана Дубочанина (25) поступак је раздвојен јер се није појавио. Тужилаштво их терети да су око 18.30, у Улици кнеза Милоша, организовано дошли код амбасаде САД и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у просторијама амбасаде, где је настрадао Зоран Вујовић. Наводи се и да су претходно гађали амбасаде Хрватске и Немачке, где су, такође, изазвали мањи пожар.

Током суђења сви су тврдили да је зграда амбасаде већ горела кад су дошли до ње. Неки од њих су казали да су бацили неколико каменица према објекту, али да нису бацали накакве бакље или било шта друго запаљиво.

НЕ ПРИДРУЖУЈУ СЕ ГОЊЕЊУ

ПУНОМОЋНИК породице настрадалог Зорана Вујовића, истакао је да се не придружују кривичном гоњењу оптужених, као и да не истичу одштетни захтев. Адвокат је навео да је “Зоранова погибија последица његове младости и жеље да заштити своју земљу и Косово, где је рођен”. Све што се догодило, како је казао пуномоћник, јесте “последица неспремности једног система да се спречи оно што се догодило”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ТЛН

31.08.2015. 19:25

Зашто им суде? Коме треба адвокат да би се одбранио од ове глупости?

saša

31.08.2015. 19:59

Ma bitno je da ste povukli optužnice protiv onih,koji su nam uništili,oteli i okupirali zemlju......

berislav

31.08.2015. 20:33

Ovo je čisto politički proces montiran po želji Amerikanaca. Zar sudije ili srpski političari zaboravljaju da su Amerikanci okupirali Kosovo i Metohiju, da njihovom zaslugom preko 250.000 Srba proterano sa Kosmeta, da su bez kazne ubijani Srbi, da su bez kazne Srbi premlaćivani, pljačkani, i što još onda treba očekivati od takvog sudstva koji sudi po nalogu Amerikanaca? Ništa, osim velike blamaže i uništavanja srpskog nadalje. A da ne govorimo o američkim zlodelima u Hrvatskoj, tzv. Bosni i dr.

englez

31.08.2015. 21:08

Tarite Srbe, sve dajte ovim teroristima sto dolaze u Srbiju, a Srbi ce da im plate lecenje, socijalno i to sto ce da nas tamane. Svaka vam cast, samo udarajte po srpskom narodu.