ПРЕДИСТРАГА о могућем намештању 59. кола игре на срећу лото биће настављена информационо-технолошким вештачењем софтвера, које је затражило Више јавно тужилаштво у Београду. Полиција је завршила први део посла и комплетне списе својих предистражних радњи доставила тужилаштву. За сада нису пронађени докази да је било махинација.

Циљ допунског вештачења, које ће, по захтеву надлежног тужиоца да ураде специјализовани делови МУП Србије, је да се утврди како функционише систем извлачења бројева и да ли то може да се намешта.

Полиција је током првог дела истраживања полиграфски тестирала 13 особа, на челу са генералним директором Александром Вуловићем (којег је Влада разрешила дужности и на његово место поставила Ненада Лазаревића). Сви испитани су прошли "детектор лажи". Одговарали су на питање да ли имају информација да је лото намештен и нико од њих није имао сазнања о мућкама са намештањем 59. кола. Изјаве запослених у "Лутрији", као и других који су учествовали у јавном извлачењу, попут водитељке, предате су тужилаштву.

У списима су и резултати вештачење куглица и бубња. Све куглице су измерене, а само је на спорном броју 21 уочено мање оштећење. Ипак, стручњаци су проценили да та "улегнућа" нису могла да утичу на регуларност кола.

Полиција је поред бубња запленила и лоптице, и рачунарску опрему, као и дискове на којима се налазе подаци о свим уплатним листићима из Србије.


ВУЧИЋ: СВЕ ЗАВРШЕНО

ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић изјавио је да је истрага о сумњивом извлачењу 59. кола игре лото завршена и да "људи знају све шта је и како је".