НА граничном прелазу Прешево, ових врелих летњих дана, шверцери су се "преобукли" у туристе! "Златна времена" шверц тура, када су се преносиле кожне јакне, бунде, злато или алкохолна пића, далеко су иза нас, па је зато сада у порасту шверц дувана, док је готово свакодневна појава откриће марихуане код путника.

Цариници и полицајци на овом прелазу кажу да ове сезоне дрогу откривају код, углавном, млађих путника. Према речима командира граничне полиције Зорана Дисића, готово свакодневна појава је октивање наркотика, које туристи преносе, како кажу "за личну употребу".

- Две веће заплене имали смо у јулу. Углавном млађа популација код себе има дрогу, и то најчешће марихуану - објашњава за "Новости" Дисић.

Поред наркотика, овог лета "цвета" и нелегалан пренос цигарета и резаног дувана, па је, недавно спречен шверц 1.500 боксова цигарета. Срђан Јовановић, царински службеник, каже да се цигарете крију малтене свуда. У свим фабричким шупљинама возила, дограђеним бункерима, иза тапацира у вратима, у унутрашњости крова. Цариници су се сусрели и са два случаја где су цигарете биле сакривене у филтерима за ваздух...

- Занимљиво је да смо код једног кампера приликом контроле пронашлио чак 2.400 боксова цигарета - каже Јовановић. - Шверцери се довијају на разне начине, а као један од необичнијих случајева био је и покушај шверца лекова упакованих у кутије од "крем бананица". Тако је било спаковано око 140 табли лекова из Македоније.

Занимљиво је да ове године туристи не купују у Грчкој као ранијих година, гардеробу или накит већ се све своди на сувенире и покоју боцу маслиновог уља. Цариници кажу да је такозвани парадајз туризам присутнији него претходних година и да наши људи на море носе доста хране "бар да се има за првих неколико дана".

Зоран Дисић

- Тачно је да Срби носе прехрамбене производе на годишњи одмор, али је заблуда да само они то раде. Рецимо, македонски држављани који раде по земљама Европске уније носе ајвар и паприке, нису то неке велике количине, али то носе из своје у земљу у којој раде. Све то спада у лични пртљаг - каже Јовановић.

Јовановић напомиње и да се појављују спорадични случајеви да они људи који се баве одређеном делатношћу покушавају да ту робу "провуку"преко границе. Рецимо, стоматолози купују материјал, који је јефтинији у Грчкој, користе одмор за куповину. Нешто, како каже, провлаче и власници бутика.

Иначе, током првих седам месеци 2015. на овом граничном прелазу наплата царине повећала се за 10 осто у односу на исти период прошле.

КУЦЕ БЕЗ СЛИКА У ПАСОШУ

НА граничном прелазу Прешево примећен је и повећан број породица које на годишњи одмор воде своје љубимце. На царини кажу да су људи информисани и да знају да је за прелазак границе потребан пасош за љубимца, као и ветеринарско уверење. Углавном је реч о псима. На најчешће питање да ли пас треба да има фотографију у пасошу, у царини кажу да није неопходна и да је довољно то што је пас чипован.