Ујна монструма убице из Сурчина: Не бих ни судила, већ смртну казну по кратком поступку разрезала. Сад га треба држати и хранити о трошку државе!

Ј. Лемајић

15. 06. 2015. у 10:21

Драгану Ђурићу изречена максимална казна затвора - 40 година за убиство петнаестогодишне Тијане Јурић. Речи судије Гордане Којић саслушао без икакве гримасе на лицу. Отац Игор: Суд био на страни жртве

Ујна монструма убице из Сурчина: Не бих ни судила, већ смртну казну по кратком поступку разрезала. Сад га треба држати и хранити о трошку државе!

Тијанa Јурић, убица Драган Ђурић

ЗА покушај силовања и тешко убиство девојчице Тијане Јурић (15) прошлог лета у Бајмоку, убица Драган Ђурић (35) осуђен је у Вишем суду у Суботици на максималну казну од 40 година затвора.

Изрицање пресуде Ђурић је слушао немо, погнуте главе, безизражајног, хладног израза лица и без икакве реакције. По завршетку читања пресуде, само се благо окренуо ка свом браниоцу Виктору Гостиљцу и слегнуо раменима. У судници ни у понедељак, као ни на претходним рочиштима, није био нико од чланова његове породице, а како сазнајемо у Окружном затвору у Суботици повремено су га посећивале мајка и сестра.

Судско веће, којим председава Гордана Којић, једногласно је одлучило да је Ђурић крив за све што је наведено у оптужници и изречене су му казне за појединачна дела за која се терети - за покушај силовања 12, а за тешко убиство 40 година затвора. Монструм се упућује на извршење јединствене казне од 40 година затвора, што је највећа санкција у нашем кривичном законодавству.

Према образложењу судије, пресуда је донета на основу доказа и изјава сведока, узете су у обзир све олакшавајуће околности које је изнела одбрана - да је Ђурић признао злочин и да је те ноћи био у стању смањене урачунљивости.

ОДБРАНА НАЈАВЉУЈЕ ЖАЛБУ АДВОКАТ одбране Виктор Гостиљац најавио је да ће поднети жалбу на првостепену пресуду Вишег суда у Суботици. - Стигли смо до краја првог чина овог поступка, нема изненађених пресудом, али упркос свему ја и даље мислим да тужилаштво није доказало своју правну квалификацију и зато ћемо сачекати писмени отправак пресуде и изразити жалбу - рекао је Гостиљац.

- Међутим, оба дела је учинио са диркетним умишљајем, јер је девојчицин отпор већ савладао и свесно ју је лишио живота. Од првог сусрета се понашао агресивно и брутално, дете је било потпуно беспомоћно а он безобзиран на њене вапаје за помоћ - образложила је судија Којић. - Максимална казна није резултат притиска јавности, већ став суда да за најтежа кривична дела следи највећа казна.

Иначе, за изрицање пресуде Драгану Ђурићу владало је велико интересовање јавности. Око зграде суда скупљали су се грађани, који су хтели да дају подршку породици Јурић, а испред самог улаза у суботичку палату правде било је постављено више полиције него што је уобичајено.

Од самог почетка, случај убиства Тијане Јурић изазивао је велику медијску пажњу, те је тако било и овога пута. Суђење је било отворено за јавност, а пратили су га извештачи бројних штампаних и електронских медија. Почело је тачно на време, а сам чин изрицања пресуде трајао је врло кратко, свега петнаестак минута.

Тијанин отац Игор Јурић

Породица Јурић је задовољна одлуком суда, иако ниједна казна за монструма неће надокнадити губитак Тијане.

- Оно што сам од самог почетка, откако су га ухапсили, очекивао и прижељкивао, сада се десило - у сузама, непосредно по изрицању пресуде, каже девојчицин отац Игор Јурић. - Правда никада не може и неће бити задовољена, али су Србија и правосуђе у Србији показали да имају снаге да буду на страни деце и жртава, а не на страни злочинаца. Желим да се захвалим свим људима на подршци, који су ми показали колико им је стало да се један овакав злочин не омаловажи, да убица не буде кажњен мање него што заслужује. Молићу се Богу да се овако нешто више никад никоме не догоди, да нико не доживи овакву бол, да ниједан злочиначки ум више не уради овако нешто, нарочито што се сада зна каква га казна чека.

Место где је пронађено тело девојчице

Подсетимо, Тијана Јурић је нестала у ноћи између 25. и 26. јула прошле године на путу ка спортском центру Рата у Бајмоку. Цела Србија и регион су се укључили у потрагу за девојчицом анђеоског лика и гласа и после двонедељне потраге, нажалост, њено тело је пронађено 7. августа закопано на депонији између села Светозар Милетић и Чонопља код Сомбора. До тог места полицију је довео управо месар из Сурчина, који је признао злочин и испричао све детаље недела које је учинио.

После истражног поступка, вештачења предмета, оптужница против њега поднета је у јануару, а суђење је почело 22. априла. Како у целом предмету није било ништа спорно, цео процес суђења завршен је за мање од два месеца.

- Овај поступак од почетка у себи није имао ништа спорно, јер је окривљени своје недело признао, а одбрана је само покушавала да вештачки изазове тензије, и да се у јавности не расправља на основу полуинформација - сматра Миро Оровић, заступник породице Јурић. - Ова пресуда је једино што смо очекивали, интересовање јавности је било сасвим нормално и требало би да се запитамо да је било другачије. Првостепена пресуда је једина исправна, и верујем, да ће и после жалби одбране, које очекујемо, бити потврђена.

Драган Ђурић

ЂУРИЋЕВА УЈНА: СУДИЛА БИХ МУ ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ

МАЈКА Драгана Ђурића, Макивија, одселила се из Сурчина, где су живели заједно, седам дана након што се открило шта је њен син учинио. Тако су нам у понедељак испричали рођаци. У крају где су били подстанари на уласку у Сурчин пронашли смо његову ујну.

- Осуђен је и нека лежи - прва је реченица Драганове ујне на пресуду. - И даље не могу да схватим да је то онај Драган што је код мене у кући три месеца спавао. И комшилук се томе још чуди, а често причамо о њему. Овоме Драгану који је признао тај злочин и све испричао не бих ни судила, већ смртну казну по кратком поступку разрезала. Сад га још треба држати и хранити о трошку државе. Ништа он својој мајци није пречи него оно дете што је убио њеној.

Ујна неће да каже где је сад Макивија, тврди да не зна.

- Отишла је била код ћерке, а онда даље. У недељу ме звала, каже не може од новинара да живи. Кука. Не зна јадница ни шта ће ни куда ће - прича нам ујна. - Она ништа није крива и не може да верује шта јој је син направио. Шта ће јадна. Кад је сазнала шта је учинио, рекла је да никада више не жели да га види. (С. Ј. М.)

ХРОНОЛОГИЈА

ГОРАН Илић (49) био је међу првима који је осуђен на максималних 40 година затвора, кад је ова казна почела да се изриче у српском правосуђу. Он је 4. априла 2001. у селу Парцани код Раље каменом убио, а потом мртву силовао Душицу Илић (15) из истог села. Девојчица је тог дана око 19.15 аутобусом из Београда стигла у Раљу, а затим ишла пешке ка Парцанима. На путу је сачекао Илић и напао. Мртву је оставио у каналу поред пута, а он је отишао кући, где се пресвукао и покушао да уклони трагове крви са одеће. Сутрадан је отишао на место убиства и поред мртве девојчице тражио сат који је му је она стргла приликом борбе. Душица је пронађена 11 дана касније, а Илић је ухапшен 19. априла 2001.

МАЛИША Јевтовић осуђен је на 40 година затвора због свирепог убиства трогодишње Катарине Јанковић, јула 2005. године, док је њеној мајци Ани Филиповић изречена казна од 37 година због помагања у извршењу овог тешког кривичног дела.

Утврђено је да је Јевтовић у Звездарској шуми силовао и тукао Катарину и задао јој повреде од којих је касније преминула, док је мајка чувала стражу. Они су дан касније девојчицу у модрицама и бесвесном стању довезли у болницу и лекарима рекли да је пала са кревета. Девојчица је преминула 17. јула 2005.


Младен Огулинац (52) зверски је 26. јуна 2010. године у Старим Лединцима код Новог Сада убио осмогодишњу Марију Јовановић. Полицији је испричао да је тог дана попио литар вотке, а затим се упутио до куће, у којој је живела Марија (8). Девојчица му је отворила врата јер је био брат њене дадиље. Обећао јој је да ће је одвести да се играју, а онда јој је у својој кући пустио порно-филмове и потом силовао. Девојчица је плакала и викала да ће рећи мами. Гурнуо јој је крпе у уста и јастуком је удавио. После злочина, Огулинац је тело девојчице изнео из куће и прекрио га лишћем и земљом у дворишту. Умро је у ћелији од срчаног удара.

Дарку Костићу (39) пред Вишим судом у Београду почело је суђење због силовања и убиства Иване Подрашчић (14) из Батајнице. Према оптужници, Костић је 31. јула силовао, а затим мотиком усмртио девојчицу у напуштеној кући у београдском насељу Петлово брдо, а затим закопао тело.

Злочин је откривен последњег дана септембра, када је Кристина Ковачевић пријавила полицији да ју је, у истој кући, мучио и силовао Костић. Срећом, она је успела да умакне убици.

Прочитајте још:

* Тијана Јурић пронађена мртва!
* Ово је Драган Ђурић који се сумњичи да је убио Тијану Јурић!
* Сви шокантни детаљи о убиству Тијане Јурић!
* Неутешни родитељи Тијане Јурић: Увек смо јој говорили да ће бити позната, ни слутили нисмо да ће то бити овако!
* Сахрањена Тијана Јурић: Тишину као сечивом пресекли болни јецаји родитеља и сестре
* Родитељи Тијане Јурић: Нека робија 40 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

Monika_Bg

15.06.2015. 10:28

Oci mi se napunise suzama, da li od tuge za Tijanom ili od radosti sto ovaj zlotvor dobi maximalnu kaznu. Tako se sudi! Svaka cast sudiji!

srki

15.06.2015. 10:38

Dobio je 40 godina zahvaljujuci Vama novinarima, tj. pritisku javnosti. Kave su nam sudije, da nije bilo Vas novinara, dobio bi sigurno daleko manje. Medjutim, videcemo kako ce reagovati sudstvo na njegovu zalbu.

Ray Ban

15.06.2015. 10:45

Ne bih da povredim Tijaninu porodicu, ali na njegove godine i 30 godina robije puna kapa. Njegov život je završen, preostaje mu samo oblik vegetiranja dok ne ode bogu na istinu...

Mladen Šuvakov

15.06.2015. 10:49

predlažem novinarima i gradjanima srbije da u slučaju gde je izvršeno ovako i sl.monstruozno nedelo a i bilo kakvo krivično delo od strane baraba i hoštaplera,izvršimo pritisak na sud i te elitne sudije,da ta ološ dobije ono što je zaslužila!!!,,mada je i ovo blaga kazna!!!!

Jeste malo Ali...

15.06.2015. 11:48

@Mladen Šuvakov - @Mladen Šuvakov Ako bi se vršio pritisak na sud i sud donese nešto mimo ili između propisa i fakata i uključio elemenat emocija i pritisak javnosti u donošenje presude, onda On ili Ona (osuđenici) mogu u žalbi da udari svom žestinom na presudu i da iz toga izvuku neku korist, ne ide to tako!. Pravo ne poznaje emocije nego isključivo fakte.

stuxnet

15.06.2015. 10:52

Za očekivati je bilo, ali posle da ne bude neko novo suđenje pa smanjeno na 30 godina, pa dobro vladanje i onda bude umesto 40 godina 20 godina, i tako će izaći sa 55 iz zatvora. Takva kazna kad se izrekne nebi je trebalo "Kruniti" jer onda ona gubi smisao, čak i ako je 39 godina i 11 meseci. Presuda bi trebala da glasi, 40 godina bez mogućnosti smanjenja i jednog dana.

Maja

15.06.2015. 11:01

To se i očekivalo iskljucivo zbog pritiska javnosti. Da nije bilo pritiska dobio bi plafon 10 , apelacioni bi mu smanjio na 5 i zbog dobrog vladanja bi izašao za 3.

neutralan

15.06.2015. 18:24

@Maja - Ne bi možda za tri, ali sedmicu sigurno ne bi prevalio! Svaka čast i medijima i sudu!

MIKI

16.06.2015. 02:38

@Maja - Dobro vladanje,znaci li to da on ima pravo i na lose ponasanje.Dobro vadanje se podrazumeva.U protivnom slede jos ostrije sankcije.

krle - dron

15.06.2015. 11:12

Svaka druga presuda bila bi ravna zlocinu koji je monstrum pocinio,psihologije radi treba zakon da dozvoli za monstruozne zlocine izricanje 3 x dozivotna kad vec nece smrtnu kaznu da uvedu.......

Dragan Popovic

15.06.2015. 11:33

Treba menjati zakon i za ovakve i slicne zlocine propisati smrtnu kaznu vesanjem sa obavezujucim rokom izvrsenja od 48 casova od izricanja prvostepene presude i pravom na zalbu u roku od 15 dana koja ne odlaze izvrsenje.

N.N.

15.06.2015. 11:52

Na koliko god bude osudjen svaki svirepi ubica, to nije kazna, vec nagrada. Svaki dan koji zivi, a ubio je neduzno stvorenje je nagrada. Za ovakve zlocine samo smrtna kazna je adekvatna kazna.

ACA BG

15.06.2015. 18:26

@N.N. - NIKAKO smrtna, jer bi mu time učinili uslugu! Teška robija i ako može teški fizički rad! Al što neko napisa 3x40 godina!

Dalibor

15.06.2015. 22:30

@N.N. - Upravo tako, smrtna kazna bi bila olaksanje za njega, ovako nadam se da ce njegovi cimeri da mu pruze tretman kakav je zasluzio i da ce svakodnevno da dobija ono sto je pokusao da uradi sirotoj devojci.

farsa

15.06.2015. 11:55

Nadam se da je bez ikakve mogućnosti skraćenja kazne, a ako postoji opcija, i bez mogućnosti žalbe na odluku suda!

Sv. Pantelija

15.06.2015. 12:06

Kada god vidim Tijaninu sliku osetim teskobu u grudima. Šteta što nema teže kazne.

Деки

15.06.2015. 12:36

Пре него се порадујемо, хајде да сачекамо чувени апелациони суд...

Maniks

15.06.2015. 12:38

To sto je dobio 40 godina ne znaci nista.Bitno je koliko ce stvarno biti u zatvoru.Budite sigurni da to nece biti vise od 10 godina.

Зелена миља

15.06.2015. 13:19

За тог монструма је пржење у столици...ал нажалост нема код нас.

Patriota

15.06.2015. 13:26

Samo u ovim momentima pozelim da smo Iran i slicne drzave, pa da kazna bude primerena...ovo mu je nagrada...

Nenad

15.06.2015. 13:34

Znači sada ga mi hranimo 40 godina? Dnevne troškove preusmeriti na neko dete bez roditelja a ovom smrtni koktel.On je odabrao da malo dete umre u mukama a mi smo odabrali da on živi.Na smrt.

GoraN

15.06.2015. 17:19

@Nenad - Mislis da umesto njega neko dete smestimo u Zabelu? Ne budi smesan! Za podizanje jednog teteta treba mnogo vise novca i truda nego za corkiranje robijasa.

Marija

15.06.2015. 13:46

Za ovo ne postoji ni adekvatna kazna, niti bilo kakva satisfakcija za porodicu. Sve što je menje od maksimalne kazne bilo bi uvreda i za porodicu, ali i za sve nas. Bar je to ispoštovano...

maniks

15.06.2015. 14:26

Bez obzira sto je osudjen na 40 godina zatvora , taj ce najvise - maksimalno do 10 godina provesti u zatvoru. Postupak zalbe, smanjenja kazne, pmilovanje i dr, su poznate stvari tako da oni koji misle da je kazna primerena varaju se.

Simeon

15.06.2015. 15:15

Ne znam zašto ali sve vreme ovog Gostiljca poistovećujem sa Đurićem. Kad ga vidim na tv-u u mene uđe neki nemir i neprijatnost. I ne mogu da poverujem šta taj čovek želi da dokaže.

Bulidza

15.06.2015. 15:37

Neka se mangupira sada u zatvoru.Odmah bih sa njim poslao I njegovog advokata .Nema pomilovanja I apelacionog suda za monstruma.Samo zalim pare koje svi izdvajamo da hranimo skota I njemu slicnu gamad.

Nebojsa007

15.06.2015. 17:31

40 godina rada u rudniku bez prava da vidi sunce a ne da zivi na teretu poreskih obveznika

SOS

15.06.2015. 17:37

Malo Malo MALO...Dozivotni Goli Otok je MALO.Gladan i zedan citav zivot da bude MALO

Mилвас

15.06.2015. 17:58

Коров се уништава „тоталом" што ће рећи смрт за дотичног је једино право решење.

boban zg

15.06.2015. 19:19

@Mилвас - Jadno i bijedno,,uzas,,tako je @Aco,,pod hitno uvesti americke zakone ,pod hitno,,ovo je sramota..

ACA BG

15.06.2015. 18:34

Mislim da ovo nije maksimalna kazna, čak i po našem Zakonu! Trebao je dobiti 40 godina za otmicu, 40 za silovanje, 40 za ubistvo i 40 za sakrivanje tela! Lako je izračunati da je za njega 160 godina adekvatna kazna!

pedja

15.06.2015. 19:14

Za ovo bi u Americi dobio tri dozivotne pa bi mu zbog dobrog vladanja skinuli jednu! Za takve stvari su kraljevi!

Mita

16.06.2015. 09:46

@pedja - Da, samo sto posle 40 godina, a cesto i posle sahrane shvate da je "porota" pogresila, a i u glavnom samo crnce i latino-amerikance salju na te "dozivotne robije" i elektricne stolice.

VukSan

15.06.2015. 19:34

Ne postoji u ovom slučaju prava satisfakcija... Posledice nepočina su neotklonjive... Jedino se može reći da je ova kazna koja bi trebalo da bude zamena za ukinutu doživotnu robiju, zasluženo izrečena. To dočim, nije uteha Jurićima, roditeljima. Jedino što deluje izostavljeno jeste da ,,ni u kom slučaju ne postoji mogućnost pomilovanja''. Ostaje nada da ne postoji...

Mira Radic

15.06.2015. 21:52

bilo kakvo pomilovanje, sramota za Srbiju, tuga za sve roditelje, ohrabrenje za ostale monstrume! Bolece njega u zatvoru isto kao Tijanicu.

Tomo

15.06.2015. 22:06

Jедина казна за њега и сличне злочинце је Техеран у подне.

Surovi

15.06.2015. 22:07

Molim još jednom Novosti da ne prave kolažnu sliku ovog psihopate i prelepe devojčice Tijane.

Mara - Kanada

15.06.2015. 23:26

@Surovi - Tacno ono sto sam odmah pomislila kad sam videla slike u novinama. Kakav je to poriv od novinara da sliku nesrecne predobre Tijane stavlja do slike monstruma. I to se ne desava u novinama prvi put. I uvek kad vidim to potresem se. Imaju li ti novinari imalo etike, osecanja, poboznosti?Znam da nesrecnoj Tijaninoj porodici nije ni do cega , ali treba urednike ili koga li u novinama tuziti zbog izazivanja bola i nehumanosti i nemanja pijeteta prema senima pok.devojcice Tijane.Vecni pomen Tijani.

драгана

16.06.2015. 12:48

@Surovi - Подржавам ову молбу.Убицама и жртвама никада није место заједно.Мислимо о томе.

Jasmina

15.06.2015. 23:19

Imam decu i divim se gospodinu Juricu i njegovoj porodici. Svojim dostojanstvenim stavom zastupali su prave vrednosti porodice i humanosti, zalagali se za zakon koji ce biti na dobrobit zajednice. Neka im ljudi i Bog olaksaju bol i da im se na dobro vrati u buducnosti.

Zoran1

16.06.2015. 00:39

Trostruka smrtna kazna za ovakvoga zlocinca bi bila premalao. Cetrdeset godina koje ce smanjiti prvo na 20 pa onda na 10 i na kraju zbog "dobrog ponasnja" ga pustiti na slobodu u najkracem roku mogucem je zlocin koji ce sudstvo da pocini da bi nastavili sa stvaranjem haosa. :(

Dusan Kuzmanovic

16.06.2015. 05:49

Kaznjen je dovoljno. Prosle godine sam procitao u novinama da se malisa jevtovic preko advokata obratio Ustavnom Sudu sa zahtevom da mu se da Ustavom zagarantovano pravo na zivot. Toliko ga maltretiraju drugi robijasi da mu nema zivota a ostaje mu jos tricavih trideset godina da ispasta zlodelo koje je napravio.

Јабре

16.06.2015. 07:02

Да сам ја отац од Тијане ја би желео да га пусте ван што пре, суд му и није потребан.

Zoran

16.06.2015. 09:57

Nazalost,ovde jos nista nije gotovo.Ako ste pratili sudjenja unazad nekoliko godina svesni ste da ce drugostepeni sud da mu debelo smanji kaznu,jer to je u ovoj jadnoj drzavi postala praksa.Prvostepeni sud osudi kako treba,drugostepeni ukine presudu zbog par recenica u obrazlozenju.Zalosno,ali ocekujte i ovde takav epilog.

Alex

16.06.2015. 14:03

Za ovakve zločine svaka kazna je mala i blaga. Ali baš zbog ovakvih neljudi i zlotvora koji su među nama, decu moramo bolje čuvati. Roditelji ih moraju pratiti, sačekivati, voziti, ne mogu ih ostaviti same jer su lak plen. Ludo vreme je došlo.

Marasevic SD

16.06.2015. 17:15

U Kostolac da tovari ugalj, ne u zatvor...od 24 sata, 20 sati radi, 3 sata za spavanje i sat vremena batine, davati mu casu vode na svaka 3 sata, parce hleba na 5 sati i kupanje jednom godisnje i to hidrantom...da zamrzi samog sebe

Demokrata, EU!

28.06.2015. 21:17

@Srba - Nema doživotne, zato jer smo u demokratiji, nije više komunizam i Tito sada !!!