Српкиње продају тело на Косову за 20 долара!

М. РИСТОВИЋ

07. 03. 2015. у 20:20

Девојке из градова широм Србије све чешће иду на Косово да се проституишу. Српкиње сексуалне услуге нуде припадницима Кфора и Албанцима

Српкиње продају тело на Косову за 20 долара!

ДЕВОЈКЕ из Ниша, Крушевца, Врања и Београда већ неколико година уназад походе градове на Косову, где своје сексуалне услуге наплаћују - 20 долара!

Према сазнањима "Новости", простититушу се пре свега са припадницима Кфора, али и са Албанцима, не праве никакву разлику између њих, битно им је једино да су добре платише.

Девојке из јужне и западне Србије обезбеђују поједини Срби, који имају своје пајташе Албанце на КиМ, који их преузимају, обезбеђују смештај и храну али и клијенте.

- Највише Српкиња има у хотелу "Гранд" у Приштини, али увече могу да се виде и на улицама, где отворено нуде своје услуге - прича нам Врањанац, добро упућен у трговину људима на Косову.

Наш саговорник указује да су последњих година Албанци преместили проституцију у окриље приватних домова и пословне пратње, како не би били откривени.

- У последње време много младих Београђанки долази индивидулано на Косово, сместе се у хотел и крену да уновчавају најстарији занат на свету - предочава нам човек из Врања. - Управо оне су спустиле тарифе за сексуалне услуге са 50 на 20 долара.

Девојке из Србије, како објашњава, приликом проституисања не инсистирају да мушкарац буде "заштићен". С друге стране, младе Албанке, које су почеле озбиљно да конкуришу девојкама и Србије, не улазе у кревет са клијентом ако не користи заштиту.

Наиме, у извештајима америчког Стејт департмента, објављеним минулих година, наводи се да је Косово изворишна, одредишна и, по свој прилици, транзитна земља за жене и децу који су изложени трговини, у сврху сексуалне експлоатације.

ДОБРА ЗАРАДА ОД ВОЈНИКА МЛАДА Нишлијка (21), са којом смо разговарали, каже да је незапослена и да у свом родном граду "нема шансе да пронађе посао" - Због тога сам недавно била месец дана у Приштини - прича наша саговорница. - Имала сам собу у хотелу, и без макроа зарадила доста новца, јер су припадници Кфора незајажљиви. Јесте да ми је тарифа била тричава, али ако у току једног дана имам десет клијената, онда то испадне лепа цифра, а о тим парама сам до јуче могла само да сањам.

- Полиција континуирано извештава да је могуће да се интерна трговина, која обухвата и Србе са Косова, дешава и на северу покрајине - пише у једном од извештаја Стејт департмента.

Занимљиво је да је и југ централне Србије до пре неколико година био оаза трговине белим робљем. Тада су на обећања о лакој заради довитљивих макроа населе многе девојке, старости од 14 до 24 године, из Молдавије, Русије па и наше земље.

У Бујановцу нам потврђују да су се препродајом девојака бавили заједно и Срби и Албанци, за које не постоји административна линија Србије и Косова, јер су и за време оружаних сукоба на овом подручју "братски" разрадили шверцерске канале белог робља.

Била је и јавна тајна да су на простору између Бујановца и Великог Трновца, у тамошњим кафанама и кафићима, радиле конобарице које су морале и "прековремено" да одрађују "посао" у кревету са гостима. У једном кафе-бару на периферији Бујановца радила је Бугарка која је отворено признала да је била препродавана пет пута!

Тврдила је да јој није лоше, јер је зарађивала доста новца, а задовољне су биле и њене газде. Срби и Албанци, трговци белим робљем, зарађивали су својевремено на овим пословима до стотину хиљада долара месечно, док су се девојке препродавале, зависно од изгледа и старости, од 1.000 па до 3.000 долара.


"ТИПУЈУ" ПО КАФИЋИМА

НА мести српских макроа, који сарађују са албанским колегама са Косова, најчешће су младе девојке у сиромашнијим градовима на југу Србије. Како сазнајемо, њих "типују" по кафићима, где су оне ионако спремне да заврше у кревету са сваким мушкарцем који им плати пар вискија.

Врбују их обећањима да ће да раде као конобарице или хостесе на Косову. Када их предају колегама са КиМ, убрзо се девојке пребацују колима до многих дискотека и клубова, где се приморавају на проституцију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (79)

darko

07.03.2015. 20:44

Smatram da bi ih bilo poštenije nazvati prostitutkama ili narodno rečeno kurvama nego srpkinjama jer ovaj zanat poznaje samo tarifu a ne nacionalnost.

A.Ba.

09.03.2015. 09:09

@darko - tako je prijatelju,Darko rekaosi ono sto jeste istina.Ovaj zanat se bavi iz daleko proslosti,mozda u nekim slucajevima imalo i politicke namere kad su se devojke ili zene srbkinje udale za albance politicare,glumce ili bilo kojih uglednih momaka sa kojim su dobrovoljno zeleli da se valjaju i niko se nije zalio.A sta je ovo sada bas mi nije jasno,ako je bilo rata i silovanja sa odredjenim namerama,sad posle toliko mrznje netreba sfatiti kao osfeta.

karate

07.03.2015. 20:53

Sta ce Srbiji poljoprivreda , rudarstvo , metalurgija ....... Srbiji samo terba ovo i politicari . Nista drugo nije potrebno jer biznis cveta , dolari se zgrcu i svi sretni i veseli.

sića

07.03.2015. 21:07

Nije telo .Tela su albanci unovčavali kad su vadili organe za 20-30hiljada € .Ovde se unovčava snošaj po 20 €.

Goran

07.03.2015. 21:08

Ма милина једна... Ово траје већ 15 година. Првобитно се радња одвијала у кафанама уз администртивну линију али како је и наша полиција кренула да их харачи посао су пребациле тамо где је порез мањи.

Деда Милојко - Шварцен...шрафцигер

08.03.2015. 07:59

@baba Simana-Joko Ono - Знају.

deki

07.03.2015. 21:26

moj poslovni boravak u pristinu bice skoro 6 meseca...ovo sto portal Vecernje Novosti pise to je apsolutna LAZ..isao sam svuda u svaki kafic..bordel...hotel...ulicu..ALI srpsku devojku NISAM sreo.

tt

07.03.2015. 21:34

Zasto bi isle na Kosovo za tu sicu kada u BG mogu da dobiju 50 evra i vise a na zapadu jos nekoliko puta vise? Naslov nema veze sa zivotom!

Kurir Jovica

07.03.2015. 21:47

"njih "tipuju" po kafićima, gde su one ionako spremne da završe u krevetu sa svakim muškarcem koji im plati par viskija." Pa sta je onda tu sporno? Ako su vec lake na davanju, bolje da daju za pare nego za par viskija. Kada se drzava ne brine o njima, to je onda sasvim normalno.

Ако сам добро разумео

08.03.2015. 07:56

@Kurir Jovica - Мислите, држава треба да им даје по 20 долара од скока? Па није далеко од здраве памети. Ови што су "држава" дају ту помоћ ређе него што треба. Неефикасна држава, па то ти је.

Mane

07.03.2015. 21:55

Surova istina,kojoj mora da se stane na kraj.Trgovce belim robljem treba po "kratkom postupku "osuditi na maksimalnih 40 g zatvora.

volf mesing(albanac)

08.03.2015. 03:59

@ana - sumnjam da te doticne dame imaju oca i majku koji zive zajedno i nije cudo sta se dogadja!

. . .

07.03.2015. 22:12

bez obzira na svu nemaštinu ipak je to jadno. Radi se obično o lenjim i uobraženim devojkama koje su umislile u životo da su neko i nešto, i kad spoznaju da su ustvari niko i ništa, onda se daju za neki sitniš po sistemu daj šta daš, i šatro su onda našle sebe u životu. Sve je to zrelo za posmatranje ...

Veritas1389

07.03.2015. 22:41

Шта је било Србијо ? Ћутимо а? Нико се не пита зашто су наше Српске жене тако јефтине и што се продају на улицама Косова?Док албанке младе рађају здраву јаку децу Српкиње или не рађају или рађају у 40тој једно дете. И сад ако неко почне да је економска ситуација задњих 25 година крива, е па није. Криви су они који су васпитали и још увек васпитају децу Југословенски и пацифистички. Предци би нам се у гробовима окретали кад би ово видели.

Конкуренција, пријатељу.

08.03.2015. 10:15

@Veritas1389 - На Свету има 50 милиона редовних проститутки и још 50 милиона успутних. Са 150 милона швалерки то ти је, мој пријатељу, на сваких 10-15 мушкараца по једна. А само сваки десети мушкарац може себи то да приушти. Цена проститутки пада као и нафта. Са понудом. Него, ти би канда био срећнији да су наше проститутке најскупље на свету? Онда ти баш и не би толико сметало, док видим да се буниш због ниске цене. Наши преци се не би окретали у гробу. Имали су их и они. Оне су вечита пратња јошод прачовека.

Ђокица

07.03.2015. 22:54

Правите рекламу за проституцију? Србкиње су биле познате по поштењу у целом свету некада а и сада чак и ако иду то је само од беде у овој распалој земљи,окупираној вечно или од енглеза и амера или руса.. И ,друго зашто сајт није на ћирилици,зашто аутоматски није ћир папо потреби ко жели нека смени на усташицу- Благодарим,унапред~

Каран

08.03.2015. 03:02

@Ђокица - A кад смо то били окупирани од Руса?

Mađar

08.03.2015. 09:21

@Ђокица - Poštenje? Ja bih to nazvao ljubavlju. Sa dvadeset godina nisam smeo da pogledam u oči četvorici srpskih komšija. Komšinice su me nosile na dlanu. I ovo nema veze ni sa englezima ni sa amerikancima.

postena zena

08.03.2015. 09:29

@Ђокица - Ostavi politiku sa strane Djokice jer se ovdi radi o necem drugo.Kada se otvorio Pristinski univerzitet prije 50 i vise god.is Srbije su poslate 300 najljepsih devojaka da"studiraju".Prepostavljam da razumjes to zasto.U ovom slucaju radi se o pojedinacnim slucajevima a ima i drugu nameru.Ekonomska kriza u celom regionu naterala ove kretanje sa svih strana.

zeljko

07.03.2015. 23:09

pa sada lepo ovi iz drzavne uprave da nam kazu da li se bolje zivi u nasoj srbiji ili na kosovu. ima pojedine rade ovaj posao iz zadoviljstva ali vecina zena ovo radi zbog nedostatka regularnog posla

olga

07.03.2015. 23:17

Crni Srbi po ničemu dobrom niste poznati ni u regionu ni u svetu.Dotakli ste dno kako moralno tako i ekonomsko.Srbiji definitivno nema spasa ,nastaviće da propada i tone sve dublje to je jasno svakom iole pametnom čoveku.90% naroda nevredi bukvalno ničemu zato ste tu gde jeste.Uskoro će cena biti daleko niža od 20 dolara.

grejzi

07.03.2015. 23:42

@olga - Hm, kada bi bila korektna i stavila odakle nam ti dolazis pa da mozda i razmislim o tvom komentaru i ugledam se na tvoju zemlju, a ovako, mogu samo da nagadjam, s obzirom da ti ni gramatika nije jaca strana, o kakvom mentalnom sklopu je rec ovde i o kojoj se zemlji radi. Kao sto rece jedan veliki srbin, ,, Nije bitno sta prica vec ko prica". Pametnom dosta.

Ма, супер...

08.03.2015. 00:05

@olga - ... Само се ти мало опусти, полуписмени тролчићу у покушају.

bivsi_doktor

08.03.2015. 01:26

@olga - Olga, naslađuješ se tuđom nesrećom? Nije tebi baš lako u životu ako jedino tuđa nesreća može da te obraduje. Inače znam da je u nekim sredinama cena (usluga) još niža. Na primer, studentkinje "koštaju" 50 kuna, što je manje od 7 evra (= bon za telefon). Žalosno, ako si u stanju da priznaš...

OtvoricuFirmu;)

08.03.2015. 01:36

@olga - Znam ja odakle dolazi... iz "Nemacku". U Srbiji se rodila, u "Nemacki" "kultivisala" pa sad prodaje pamet. Toliko je bila hrabra i bistra da nije mogla da doprinese razvoju Srbije iz Srbije vec sada mlati praznu slamu iz "Nemacku". Zubarka Olga ;)

Karan

08.03.2015. 02:56

@olga - Мислим(свиђало се нама или не) да је Олга у праву!

viktor

08.03.2015. 08:10

@olga - ne razumem sta je olga pogresila, sve je istina, samo sto vi necete ili ne zelite to da vidite, a razmislite, koliko smo sada losiji ljudi, komsije, radnici, kolege, rodjaci...nego pre dvadeset godina. Nema, svake god je sve gore i gore...nema nam spasa

naranca

08.03.2015. 11:09

@olga - @olga 20$.Mislis kao u CRO.U SLO je 22$.Oni su uvjek bili naprijedniji:)

KUMITA

07.03.2015. 23:18

najvise devojaka, koje su gosce na ap kim, u zapadnoj makedoniji, i crnoj gori, su zapravo devojke iz prestonog beograda, a onda i novog sada, zrenjanina, novog pazara, kragujevca.. mnoge devojke sam pronasao.. nemojte na nas juznjake da bacate prasinu u oci i da od nasih devojaka pravite nemoralne zene... pre svega sto je veoma mali broj srbkinja u odnosu na devojke drugih drzava u lancima organizovane prostitucije. nemojte na pojedinacne slucajeve najstarijeg zanata da gradite pravilo.

BB

08.03.2015. 08:19

@KUMITA - Za te (ma odakle bile) mora da se obelodani ko su! Da posten svet zna s kim ima posla i da slucajno ne dodju u priliku da nekom uniste zdravlje i zivot!

друг Чабор

07.03.2015. 23:36

то само до 2017. а онда ће нам бити много, много боље..

M

07.03.2015. 23:42

E, ovo je totalna propast. Ovo je Sodoma i Gomora. Nadam se da cu se jednog dana probuditi u nekom boljem svetu, ovo je nocna mora.

boban zg

08.03.2015. 02:31

@montenegrin - ima toga svagdje,nema drzave gdje se to ne radi,hehe slatke su to pare,,vidis ova nislijka se vrati kuci i susi priznanicu dvadesetak dana i opet

prijatelj

08.03.2015. 09:11

@montenegrin - Ljudi nemoj da se bunite za ovo,iz pamti veka ovog zanata nista nije mogao spreciti.Znaci ljubav bilo koje prirode ni jedan rezim nije zaustavio cak to gajili medju ljudima.Sta mislite,zar vecito trebamo drzati u nisan albance,amerikance drugog i treceg?.

Skywalker

08.03.2015. 11:39

@MilosBg - Ja licno poznajem par Albanaca koji su mi pricali da placaju ispite studentkinjama iz N.Sada ili BG za seksualne usluge. Kao ne zele novac direktno, valjda je ovako lakse, niti on ima utisak da je spavao sa pravom prostitutkom, niti ona misli za sebe da je prostitutka. Uglavnom, to iznese nekih 50-ak eura.

bivsi_doktor

08.03.2015. 00:29

Jad, beda i poniženje! Ne samo za ove devojke, već i za sve nas, za celu Srbiju. Eto gde nas vodi Veliki Vođa, čije ime ne smem da napišem. On će i dalje da se busa u grudi kako od njega nema boljeg, bez obzira što su ove devojke skoro jedini srpski izvozni "artikal"!

Стефан

08.03.2015. 02:16

@bivsi_doktor - Па није ово од јуче. Ово траје годинама и нема везе са великим вођом остаје жал. Некад смо били јако поносан народ! Родитељи васпитавајте децу!

Milos

08.03.2015. 00:29

Imao sam prilike da vidim kako se preko Kursumlije i kosovske kapije Merdare prebacuju devoke ali se ta ruta nikada nije pomenula! Pa ni u ovom prilogu. Ide se od Bujanovca do Mitrovice ali Merdare se ne pominje! Zasto?

Realista

08.03.2015. 02:00

Oni barem imaju posao,uzme 3000€ mesecno i uzivaju.Sta da rade ljudi na srbiju sto nemaju posao i ako imaju place samo 200€ mesecno.

maki

08.03.2015. 11:23

@JOKO - To traje godinama, znam jednu devojku iz Krusevca koja bar 6 godina povremeno odlazi na Kosovo, preko nekog lika koji je "tim lider" a ona u stvari radi "promocije". Jos je i par svojih drugarica ukljucila, a ceo grad zna o cemu se radi.

volf mesing(albanac)

08.03.2015. 03:52

prostitutka je i u africi prostitutka nema ona ni veru ni naciju!covek da kaze eto beda je navela da se bavi tim poslom nije tacno!porodica vaspitanje sve je toga manje sve se to izopacilo!danas retko mozes da vidis punocenu porodicu koja brine o svojoj deci!ovaj balkan postaje afrika bre!

Dule Los Angeles

08.03.2015. 04:52

Sta naa ovo kaze g Premijer,posto on na svako pitanje ima odgovor!?Da li je to mozda "pruga" kojom nas gira u EU!!!???

Цецко

08.03.2015. 06:49

Г-дин Ристовић није морао да чита шиптарске новине да би све то сазнао. Довољно је ви неверници да дођете у Бујановац да се у то уверите. Нису само српкиње у том послу и шиптарке су. Раде као играчице на шипки, као "забављачице", конобарице. Таксисти око 18 часова долазе испред зграда где су унајмиле станове и одлазе на "посао". Има их од Суботице до Бујановца.Једном је била полицијска рација. Али посао поново цвета. Новосађанка је употребљавала кондоме.

englez

08.03.2015. 07:38

Moral je generalno na jako niskom nivou, unistene su vrijednosti patrijarhata, a gradovi sami po sebi jesu generatori nemorala, jer je sve dostupnije tako da i zene i muskarci nemaju problema da cesto mjenjaju partnere. Uzmemo li u obzir jad i bijedu, nije ni cudno sto se ovo desava sve cesce. U sustini sve je onako kako treba biti, sami smo sijali to sjeme.

Đoka Batina

08.03.2015. 08:21

Samo...dva. Ovoga je uvek bilo i biće. Od kada je sveta i veka. Nego, niko da primeti ovu ugodno popunjenu divnu damu. Ja bih joj dao više, ali nemam brate para i moje je prošlo. Zapenili tu neki, bez veze. U svoje vreme, još pre 40-55 godina, viđao sam tako lepe devojke u Portorožu, BGD, Zagrebu...A drugo, nikada nemojte oženiti prostitutku. Nije najveća droga heroin, nego prostitucija. Najveća, najduža i neizlečiva. Ne zato što ne može da se izleči, nego zato što one to nikad i ne žele.

Celog svog života sam bio lak na žene. A vi?

08.03.2015. 08:45

Žene koje ovde osuđuju prostitutke, nemaju pojma kako se to lako može dogoditi. I još ponekog pojma nemaju. Muškarci koji ovde osuđuju prostitutke su najveći licemeri koje sam ja sretao u životu. Da ste neki funkcioner, ajde de, po službenoj dužnosti, ali ovako... Ko od vas ne bi hteo, neka prvi baci kamen! Bolje su prostitutke nego švalerke. Na kraju, ipak prostitutki nema baš toliko koliko ste se vi uplašili.

из главе

08.03.2015. 08:53

jadno za sve nas, ali mene ovde vise brine zasto nas (bar prema broju komentara na ovakve masovne i suprotne a retke vesti) pokrecu samo negativne tendencije, gde su predlozi za resavanje problema, gde je sabornost i spremnost za mobe, pa toliko smo blizu dobrom životu, jedini problem je nasa vera u imputrane nam ideje u nasoj svesti

Панда

08.03.2015. 10:08

Па кад су наопаке нетреба иx жалити!Толико самиx и добриx младића а оне брукају и понижавају се!Коме ће требати?

KUMITA

08.03.2015. 11:54

spinovanje istine: niko ne pise da je trgovina ljudima, pod fingiranom delatnoscu legalne prostitucije najrasprostranjenija u holandiji zemljama razvijenog sveta.. pominju se devojke sa juga srbije, epa draga gospodo novinari, ne znam ko vam je bio sagovornik i za koje pare, ali to nije nimalo tako kako ste izneli... ne kazem da nema pojedinacnih slucaja da se devojke iz ovog dela srbije bave najstarijim zanatom. bavim se suzbijanjem trgoviine judima bavim 15 i vise godina.

Блефери

08.03.2015. 12:00

Молим вас, високо понизно, да погледате број коментара. Прилично висок. И то оних који су објављени, а да не причамо колико је изостављено српских виспрених коментара, под знацима навода. Шта нам то говори? Па говори о огромној заинтересованости многих о проституткама. Шта нам још говори та заинтересованост? Од помисли до акције, понекад нема пуно паузе. Уби ме сазнање колико смо лицемерни и неодмерени.

KUMITA

08.03.2015. 12:15

Tragom ovakvih vesti, koje su ranijih godina preneli pojedini elektronski i pisani mediji, novinarima je policija u Vranju, omogucila da budu svedoci istine na terenu. Nekoliko novinarskih ekipa, a pre svega TV Prva su kamrom zabelezile, ko, odakle i za koje pare se pojavljuje kao animir dama, gogo igracica, plesacica i sl..Snimali du policijskd akcije i racije.. I potvrdili da tu nema organizovsne prodtitucije, a nyjvise devojaka dolaze iz Makedonije, sa AP KiM, ili centralnd Srbijd i Vojvodine

javna tajna

08.03.2015. 12:58

@KUMITA - U policiji kažu da je prostitucija teško dokaziva i da se iz brojnih racija vraćaju praznih ruku, ali ne negiraju da se u noćnim klubovima na teritoriji Bujanovca i Preševa gotovo transparentno prodaje ljubav.- Javna je tajna da u klubovima i barovima na teritoriji Preševa i Bujanovca čiji su vlasnici Albanci rade devojke uglavnom iz Srbije - kaže za „Novosti“ Slađan Ristić, inspektor za krvne i seksualne delikte.

KUMITA

08.03.2015. 13:57

@KUMITA - Rade, ali kao promoterke, gogo igracice, plesacice, i nisu samo iz Srbije. Dolyze sa AP KIM, iz Albanije, Rumunije, Bosne, Bugarske i Hrvatske. Nisu tu ssmo kako novinar kaze Srpkinje i tu nema organizovane cak ni malo organizovane prostitucije. To je dokyzivo. Oko 50 devojaka iz celog regiona Zapadnog Balkana gravitira od Makedonije, preko Kosova i C.Gore, do Srbije i Svajcarske. Ista lica iste osobe. Toliko o pompenznom naslovu kojim se vrefjsju zene Srbije

Leonidas Dijatridimus

08.03.2015. 17:25

Secam se clanka od ranije, pogotove ove "ljubinje majka" nislijke ako uopste i postoji... Sumljam u tacnost clanka, ali nije iskljuceno da je moral srbkinja na zalost na niskom nivou... Dok su mladici po Srbiji prinudjeni da dovode moldavke, albanke, rumunke i bugarke da se ne bi gasila sela, one se kurvaju po Kosovu. Cinjenica je da postoje lanci prostitucije, ali ne bih bas rekao u ovolikoj meri. Ipak, sjajan nacin da se opomene narod na mogucu katastrofu i ponizenje koje trpimo...

Ruben

09.03.2015. 10:52

@Leonidas Dijatridimus - "to je nama nasa borba dala..." Prostitucija je pocela 1945 na politickom nivou ; ovo je tek logican nastavak.

Glas razuma

10.03.2015. 08:10

Realno, za jednu od najstarijih profesiji na svetu - profesiju prostituke opredeljuju se dobrovoljno zene svih uzrasta koje intelektualno, psihicki, fizicki i strucno nisu sposobne da rade ni jedan drugi posao (bar ne onaj od kojeg mogu da normalno zive). Ovo je jedini nacin da normalno zive, da imaju svoj dinar i tako da budu korisne i sebi i onima koji koriste njihove usluge. Bolje i to nego da kradu ili da beskorisno sede kuci i zive od onoga sto im daju roditelji (ako su zivi).

zaliv. net

05.12.2018. 19:46

@Glas razuma - Mali znas mnogo zboris, vecina njih ne moze izaci iz toga a silom je uterana u sve to

Aca

10.12.2018. 11:34

Žene u Srbiji treba da rađaju decu. Ženi koja rodi bebu mora da se obezbedi prosečna plata u trajanju od 3 godine. Onda bi žene rađale. Mladi odlaze sve brže, i brže, bolje doneti ovu odluku sada, a ne kroz 10 godina, kada ne bude žena u Srbiji. Daju se silne pare na veštačku oplodnju, umesto da se da novac ženama koje mogu da rode.

Komentator

17.12.2018. 08:55

90 % tih "srpkinja" u prostituciji su zapravo romkinje. Ali odavno je praksa da se Srbi i Romi ne razlikuju.