Тужба суду због мртворођенчета

Брачни пар Стаменковић

30. 12. 2014. у 20:45

Тужба суду због мртворођенчета
Милица Стаменковић (23), из околине Житорађе, оптужује лекаре за немар и небригу

СТАНОВНИЦА села Злате код Житорађе Милица Стаменковић (23), која је пре десетак дана родила мртворођенче, оптужује лекаре за немар и небригу. Тврди да јој ни после четири дана проведена у болници није установљено да је беба мртва, а после готово 17 сати на операционом столу у породилишту, пребачена је у нишку болницу.

- Термин за порођај је био 13. децембра, а ја сам се дан раније јавила у болницу с препоруком лекара Дома здравља да ми ураде царски рез. Задржали су ме на одељењу, одрадили су све прегледе и рекли да смо и ја и беба у добром стању - почиње тешку исповест Милица. - Већ дан касније добила сам јаке болове. Рекли су ми да то нису порођајни болови, већ да сам прехлађена и да ме боли бешика. Тада су ми дали инјекцију у вену, али у болничком извештају не пише коју сам инјекцију добила. Затим сам 15. децембра увече поново добила неподношљиве болове у стомаку и у пределу кичме. Дежурни лекар ништа није посумњао. Пошто су ми се поново око пола два ноћу јавили јаки болови, поново сам се обратила дежурном доктору и он ме је са сестром пребацио на породиљско одељење. Рекли су да још нисам спремна за порођај. Урадили су и утразвук и када се доктор вратио у салу за порођај чула сам његов разговор са бабицом да не могу да чују откуцаје срца бебе.

Дали су јој индукцију, али порођај није почео.

- После извесног времена, сестра ми је саопштила да беба није жива, тешећи ме да морам да будем јака и да ће бити друге бебе. На моје питање шта ће бити даље, рекли су ми да морамо да сачекамо долазак доктора који живи у Нишу и начелника одељења. Онако избезумљена и са несносним боловима позвала сам супруга, али се бабица извикала на мене због тога - прича Милица.

У међувремену су, каже, стигли и њени родитељи и супруг Ненад.

- Захтевао сам да је породе царским резом, али сам после његовог одговора да сачекамо до наредног јутра захтевао да је пребаце у нишку болницу - прича Миличин отац Милун Златковић, који најављује тужбу и каже да су његову кћерку у нишком КБЦ породили за око пола сата. nД. ЗЕЧЕВИЋ

БОЛНИЦА: ПРАТИЛИ ЦТГ

- ТРУДНИЦА М. С. је примљена на одељење гинекологије Опште болнице у Прокупљу у термину за порођај, без порођајних болова у петак 12. децембра 2014. По пријему је клинички, лабораторијски испитана и ЦТГ праћена. Дана 15. 12. током ноћи добија порођајне болове, те је преведена у породилиште а после ултразвучног прегледа и урађеног ЦТГ прегледа нису регистровани откуцаји срца плода. Ради даљег третмана пребачена је у КЦ Ниш - наводи се у одговору Марије Деспотовић, портпаролке прокупачке Опште болнице “др Алекса Савић”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације