Ухапшен Горан Перчевић

Е.В.Н.

субота, 15. 11. 2014. у 10:25

Ухапшен Горан Перчевић
Власник компаније „Интеркомерц“ осумњичен за малверзације са кредитима Универзал банке. Учествовао у узимању 34 зајма, вредности 1,4 милијарде динара, без одговарујућих гаранција

БЕОГРАДСКА полиција ухапсила је у суботу увече Горана Перчевића, осумњиченог за малверзације са кредитима Универзал банке у вредности од 1,4 милијарде динара!

Власнику компаније "Интеркомерц", кога полиција терети да је одговорне особе подстрекивао на злоупотребу службеног положаја, лисице на руке стављене су у насељу Бањица. Како "Новости" сазнају, приликом привођења није пружао отпор.

Потерница, коју је за овим бизнисменом МУП расписао у суботу ујутро, добила је убрзо свој епилог. Две су, међутим верзије Перчевићевог привођења. Према првој, ухапшен је у стану свог дугододишњег пријатеља Миливоја Ћосића у насељу Бањица, који је такође приведен. По другој, полиција га је ухватила насред улице у овом београдском насељу и то у тренутку када је кренуо да се састане са Ћосићем, који је требало да му помогне у скривању.

- Поред Перчевића истрагом је обухваћен и Миливоје Ћосић, који, такође ради у "Интекомерцу". Иначе, он је већ саслушаван у предистражном поступку, а својевремено је радио и у Универзал банци - наводи наш извор, близак истрази.

Полиција је Перчевића током дана тражила на више локација, с обзиром на то да овај бизнисмен у суботу ујутро није пронађен када су инспектори закуцали на врата његове породичне куће. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић раније током дана је саопштио да се Перчевић сумњичи да је извршио више кривичних дела у Универзал банци.

Како је потврђено у МУП, он се терети да је одговорне особе подстрекивао на злоупотребу службеног положаја. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потврдио је да полиција у суботу није пронашла Перчевића на адреси становања.

- Према до сада доступним подацима, Перчевић се терети да је искористио свој положај и овлашћења, приликом договарања о 34 кредита - рекао је министар Стефановић. - Њихов укупан износ је око 1,4 милијарде динара, а у почетку је било очигледно да се не могу вратити, како због кредитне неспособности самих предузећа, тако и због неодговарајућих средстава обезбеђења. То је довело до одузимања дозволе за рад и штету за акционаре и депоненте Универзал банке.

Горан Перчевић је у жижу јавности доспео зимус, управо после затварања ове банке. Један од највећих акционара прозвао је Перчевића да је, поред Мирослава Богићевића, Драгана Ђурића и Жељка Жунића, власника „Беохемије“, са којим Перчевић има „измешано“ власништво у неколико фирми, од Универзал банке добијао кредите под повлашћеним условима, које није враћао. Укупан дуг ове четворке према Универзал банци, незванично, достиже чак 4,5 милијарди динара.

Рачуни Перчевићеве матичне фирме „Интеркомерц“ тренутно нису у блокади, с обзиром на то да су му повериоци прихватили унапред припремљени план реорганизације. По званичним подацима, ова компанија има још седам зависних друштава: „Интерсеком Појате“ Ћићевац, „Интеркомерц аграр“ Врбас, „Интербрико“ Нова Варош, „Интерком Рас“ Рашка, „Златарка Комарани“ Нова Варош, „Радаковић“ Вршац и месна индустрија „Котекс“ из Сурчина. У овим фирмама Перчевићев „Интеркомерц“ има више од 50 одсто власништва.

Завршни рачуни ове групе Перчевићевих предузећа, која упошљавају укупно 465 људи, показују да је лане остварен губитак од чак 6,5 милијарди динара, што је око 57 милиона евра. Укупна дуговања ових фирми премашују 25 милијарди динара (око 215 милиона евра).

ЖУНИЋ

ПОСТОЈИ још неколико предузећа која у називу носе реч „Интеркомерц“ уз додатке импорт, експорт и инвест. Сви су регистровани на истој београдској адреси, сва три су акционарска друштва, а међу водећим акционарима су Жунићева „Беохемија“ („Интеркомерц-импорт“ и „Интеркомерц-експорт“) и Перчевић („Интеркомерц-експорт“). Ове три компаније не налазе се у збирним билансима.

ПРИЈАТЕЉ

МИЛИВОЈЕ Ћосић је синовац бившег министра привреде у Влади Мирка Марјановића - Животе Ћосића. Како "Новости" сазнају, Миливоје у јавности важи за једно од најбољих пријатеља Горана Перчевића, који га је у Београд довео из Ваљевског, а затим запослио у "Инеркомерц". Верује се да је Перчевић у њега имао неограничено поверење, што полцијским инспекторима, очигледно није било страно.

Ћосићу су, како наводе у полицији, лисице на руке стављене због помоћи учиниоцу кривичног дела. Након привођења у полицијску станицу, Перчевић и Ћосић биће саслушани код тужиоца.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

dule

15.11.2014. 22:49

Od kako je ova vlada na vlasti pohapseni su vec mnogi,za korupciju,proneveru,zloupotrebu polozaja,izasta sve ne.Samo se nesecam da ijedan od tih uhapsenih leskari u zatvoru.Samo hapse i pustaju,a gradjani placaju te njihove igre.

baćo

16.11.2014. 22:30

A, ja se pitam,: gdje su pare? Agro banka,Vojvođanska banka,razvojni fond Vojvodine,Putarska preduzeća, mali milion privatizacija, itd.

deda Miloje

17.11.2014. 07:39

Koliko još likova iznedrenih pod okriljem SPS-a koji su preko direktora takođe iz pomenute “firme” pljačkali državni budžet treba da “privedu, optuže,pozovu u svojstvu građanina” pa da se vrh stranke oseti MALO krivim za nihovo delovanje! A u mnogim sistemima ste bili ili podržavali vlast! Nije nacija toliko glupa!

šumadinac

17.11.2014. 07:39

Sistem "poslovanja" SPS-a: pojedince sakriju od javnosti, omoguće im basnoslovne uslove za "poslovanje" uz obavezu da deo kolača odvajaju za stranku. Ojadili banke, Galeniku, Simpo, Puteve...