БЕОГРАД - Радна група МУП-а Србије за расветљавање 24 спорне приватизације бавила се и другим спорним приватизацијама и предметима везаним за привредни криминал, мимо списка ЕУ, а у протеклих годину дана сакупила је и доставила доказе тужилаштву за проневеру око 900 милиона евра у шта је уплетено више домаћих предузећа, пише лист "Данас".

Радна група је радила на око 40 предмета, међу којима су "Нибенс група", "Агробанка", "Развојна банка Војводине", "Слога" из Каћа... Иако су инспектори за привредни криминал били на трагу многим малверзацијама, МУП је расформирао групу, под образложењем да то чини због "финансијских" разлога.

''Данасу'' је у МУП-у Србије речено да ће "инспектори наставити решавање предмета у вези са привредним криминалом, али у оквиру својих радних јединица.

Радна група је састављена прошле године са циљем да истражи 24 спорне приватизације које је захтевала Европска унија.

Међутим, инспектори су били задужени за око 40 предмета. Дакле, истраживали су и петнаестак других који нису били на списку ЕУ, а тичу се нелегалног пословања домаћих предузаћеа.

Посао са спроним приватизацијама је успешно завршен и подаци достављени тужилаштву, остали предмети су још у фази истраге.

Радна група расформирана је из финансијских разлога, јер ју је чинило око 100 људи за које је требало платити смештај и путне трошкове, рекли су ''Данасу'' у МУП-у.