Укинута пресуда градоначелници Смедерева, суђење се понавља

Танјуг

29. 09. 2014. у 15:28

Укинута пресуда градоначелници Смедерева, суђење се понавља
Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду Вишег суда у Смедереву којом је на 15 месеци затвора била осуђена Јасна Аврамовић због оптужби да је као лекар у више наврата примила мито

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду Вишег суда у Смедереву којом је на 15 месеци затвора била осуђена градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић због оптужби да је као лекар у више наврата примила мито од пацијената.

Истом одлуком Апелациони суд је наложио да јој се суђење понови, рекла је Тањугу порптарол суда Мирјана Пиљић.

Аврамовић је укинутом пресудом била осуђена што је од 1998. до 2001. године као службено лице - лекар инфектолог, начелник Инфективног одељења ЗЦ "Свети Лука" у Смедереву захтевала и добила новац да у оквиру свог службеног задужења изврши службене радње које не би смела да изврши.

То је, како се наводи у укинутој пресуди, урадила тако што је предложила својим дугогодишњим кућним пријатељима да пронађу особе које би биле заинтересоване да за 3.000 немачких марака остваре право на инвалидску пензију, што су они и прихватили и сукцесивно јој довели четири особе.

У образложењу Апелационог суда, које је објављено на његовом сајту, наводи се да првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка јер је изрека првостепене пресуде неразумљива, и противречна себи и разлозима пресуде.

По ставу Апелационог суда, погрешно је првостепени суд закључио да је Аврамовићева, као лекар инфектолог - нацелник Инфективног одељења ЗЦ "Свети Лука" у Смедереву имала својство "службеног лица".

"Ово стога што је појам службеног лица, сходно тада важењем Основном кривичном законику, подразумевао изабраног или постављеног функционера у савезној скупштини, Савезној влади, савезним министарствима и другим савезним органима и организацијама, лице које стално или повремено врше службену дужност у савезним министарствима и другим савезним органима и организацијама и војна лица", наводи се у образложењу.

Због тога се, како је наведено у одлуци Апелационог суда, основано изјављеним жалбама указује да је првостепени суд погрешно применио кривични закон, правно квалификујући радње Аврамовићеве као продужено кривично дело примање мита.

Део пресуде којим су одбије оптужбе за примање мита од две особе, Апелациони суд је потврдио.

Аврамовић је месец дана била у притвору 2005. године.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dule

29.09.2014. 15:46

Inače predmet zastareva u oktobru. Blago Srbiji sa ovakvim pravosuđem. Pošto ste vi novinari, za razliku od nas običnih smrtnika, u mogućnosti da zamolite našeg premijera Vučića, na prvoj narednoj konferenciji za štampu, da više ne spominje borbu protiv korupcije, da ne spominje vladavinu prava i da obećava neko bolje sutra, jer je već svima jasno da od toga nema ništa. Srbija je definitivno zemlja kriminalaca u foteljama ( gradolnačelnika, sudova, policije itd.) i korumpiranih političara.

Zoran1

30.09.2014. 08:03

Lopov cuva lopovu ledja. Nebi sudstvo ovakve stvari cinilo da vlada ne odobrava Sve to potice od drzavnog vrha i njihovih gazda iz senke.