СМЕДЕРЕВО - Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, пред Вишим судом у Смедереву оглашена је кривом за продужено кривично дело примања мита док је била лекар, и осуђена на затвoрску казну у трајању од годину дана и три месеца.

У процесу против Аврамовићеве, примењен је блажи кривични закон који је био на снази у време извршења криивчног дела, а који предвиђа казну од најмање једне до десет година затвора. Пресудом је одузета имовинска корист у износу од 144.000 динара, коју је дужна да плати у року од 15 дана од правоснажности пресуде. У казну ће јој се урачунати време проведено у притвору, саопштио је председник судског већа Вишрег суда судија Драгослав Милановић.

Суђење је трајало осам година.

Јасна Аврамовић ухапшена је у октобру 2005. године када је била председница општине, и у притвору је провела 29 дана, након чега је на референдуму разрешена дужности.

Оптужница Вишег јавног тужилаштва терети је да је од 1999. до 2001. године, док је била начелник инфективног одељења Здравственог центра "Свети Лука", сачињавала медицинску документацију и за то добијала новац. Ови пацијенти су касније остваривали право на инвалидску пензију.

- Жалићемо се на пресуду. Мислимо да није заснова на доказној вредности изведених доказа који, по нама, указују да је једина исправна пресуда ослобађајућа, изјавио је након објављивања пресуде бранилац Аврамовићеве, Петар Петров.

Аврамовићева је на функцији градоначелника од 2012. године. Члан је Српске напредне странке и повереник Градског одбора СНС.