БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против власника предузећа "МБ Гас оил" Милета Брежанчића и некадашњег помоћника министра заштите животне средине и просторног планирања Небојше Јањића.

Том одлуком, оптужница Тузилаштва за организовани криминал је постала правоснажна и ускоро би требало да им буде заказано суђење.

Апелациони суд је одбио жалбе бранилаца оптужних и потврдио решење Специјалног суда о потврђивању оптужнице којом се Брежанчић и Јањић терете за примање и давање мита и злоупотребу службеног положај, а у вези са изградњом Брежанчићевог предузећа на земљишту шећеране "Димитирје Туцовић" које је у државном власништву.

По налажењу Апелационог суда, правилно је веће првостепеног суда нашло да докази прилкупљени током предистражног и истражног поступка дају основа за закључак да су окривлејни оправдано сумњиви за дела која су предмет оптужбе, рекла је Тањугу портпарол суда Мирјана Пиљић.

Прикупљеним доказима сумња да су Јањић и Брежанчић учинили кривична дела која су им оптужницом стављена на терет подигнута је на ниво оправдане сумње, а што је неопходан услов за подизање оптужнице, при чему ће утврђивање и оцена чињеничног стања бити вршена од стране суда у пресуди на основу изведених доказа у фази главног претреса, сматра Апелациони суд.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је 29. јануара оптужницу, јер сумња да су кривична дела извршили у вези са издавањем урбанистичких дозвола за изградњу пристана, претакалишта, гасовода и складишта за Брежанчићево предузеће МБ Гас на земљишту шећеране "Димитирје Туцовић" које је у државном власништву.

Брежанчића терети да је дао мито од 2.000 евра Јањићу да би му издао употребну дозволу за цео објекат и стицање права коришћења градског грађевинског земљишта од 1 хектара 41 ар и 91 метар квадратни на земљишту шећеране.

Вредност објекта за које је незаконито издата грађевинска и употребна дозвола је 12.206.411 евра.

Због ове истраге, Јанић је био ухапшен 2. октобра прошле године и провео је нешто више од месец дана у притвору, а Брежанчић месец и 10 дана.

Небојша Јањић био је помоћник министра животне средине и просторног планирања Оливера Дулића и саветник градоначелника Суботице, члан општинског већа и помоћник директора за инвестиције при Дирекцији за изградњу града Суботице.

Од октобра 2012. до априла 2013. године обављао је дужност помоћника градоначелника Суботице Модеста Дулића, задужен за област инвестиција, урбанизам и комунално уређење.

У октобру 2012. године тужилаштво је покренуло поступак против Јањића, Дулића и бившег директора "Путева Србије" Зорана Дробњака у вези са издавањем дозволе словеначкој фирми "Нуба инвест" за постављање оптичких каблова, али није тражило да им се одреди притвор, а зимус је подигло оптужницу.