ПРЕД Вишим судом у Београду у петак је изнова отпочео поступак против бивших челника Ресора државне безбедности Милана Радоњића, Стевана Басте и Ратка Ромића, оптужених за помагање у покушају убиства Вука Драшковића у Будви, јуна 2000.

Они су, у кратком изјашњавању, казали да остају при ранијим одбранама - да нису криви. Јучерашњи главни претрес обележили су предлози њихових бранилаца да се као сведоци саслушају: Милорад Улемек Легија, Вилијам Монтгомери, бивши амерички амбасадор, Франко Симатовић и Бранко Берчек. Такође је предложено да БИА суду достави досије Вука Драшковића, који би се прочитао на рочишту. О овим предлозима суд ће накнадно донети одлуку.

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Радоњића и Ромића, образлажући своје предлоге истакла је да Драшковићев досије тражи како би се утврдило да он у критичном периоду није био највећи политички противник Слободана Милошевића, како тврди тужилаштво, већ његов сарадник.

- Драшковићев досије једна је од најчуванијих државних тајни и немам ништа против тога да се јавност искључи са дела суђења на ком би се тај документ прочитао - казала је адвокат и додала да предлаже да се прочитају и досијеи њених клијената. - Монтгомерија предлажем да буде саслушан о његовим сусретима са Драшковићем. Он је у својој књизи „Кад овације утихну“ навео да се два пута састао са Драшковићем у његовом стану у Будви. Тим сведочењем била би оправдана сумња ДБ да се Драшковић састаје са страним дипломатама.

Добричанинова је подсетила да је Драшковић годину дана пре критичног догађаја, док је није напустио, био потпредседник Милошевићеве савезне владе и да је „у глави имао многе податке“. Саслушање Симатовића, некадашњег команданта ЈСО, тражила је како би овај одговорио на питања о томе да ли се Драшковић спремао за сусрете са страним дипломатама.

Образлажући предлог да буде саслушан Берчек, припадник ЈСО који је правоснажно осуђен као непосредни извршилац напада, бранилац је казала да би се тако проверило да ли је он користио албум са фотографијама Драшковићеве куће у Будви, које су, како тврди тужилаштво сачинили оптужени, као део логистичке подршке. Због истих околности тражено је и саслушање Улемека.