Суботица: Секира и у руци мајке!

Ј. Лемајић

петак, 06. 09. 2013. у 08:56

Суботица: Секира и у руци мајке!
У Суботици драматичан пораст насиља у породици. Пријављена 33 случаја. Међу жртвама и деветоро деце

СЕКИРА никад није била толико често у насловима новинских текстова и телевизијских прилога као протеклих месеци у вестима из црне хронике које долазе из Суботице и околине.

Са већим или мањим последицама, за њом су посезали и млади и стари, међу којима чак и једна мајка и један отац. Мајка је, нажалост, пресудила сину алкохоличару, а жртва оца из Гунароша, такође алкохоличар, на срећу, преживео је са тешким повредама главе.

Оно што је навело родитеље да дигну руку на своју децу било је малтретирање које су дуже време подносили.

- Овакви случајеви нису реткост. У првих седам месеци суботичком Центру за социјални рад пријављене су 33 породице у којима се дешавало насиље, а међу жртвама је било и деветоро деце, док су 14 малишана били сведоци насиља, односно индиректне жртве. Број пријављених породица је у порасту у односу на прошлу годину, када је полицији пријављено њих 54.

Претпоставља се да је број оних који насиље не пријављују много већи. О њему се ћути, углавном све док кап не прелије чашу и деси се страшан злочин.

- Због тога увек апелујемо да се жртве обрате надлежним установама, пре свега полицији и најближем центру за социјални рад, како би се пронашло решење и спречила трагедија - саветује психолог Ана Терек.

У Центру за социјални рад истичу да није реткост да жртва постаје насилник и да је неопходно системски прићи том великом проблему.

- До сада се увек радило са жртвама насиља, које су склањане и имале подршку државе, а сада, по први пут, почећемо и да радимо са особама које су осумњичене за насиље у породици - кажу у Центру за социјални рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације