СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА - Директор Холдинг корпорације „Гоша“ Властимир Н. (68) и председник Управног одбора Лјубивоје Ц. (73) осумњичени су да су отуђивали имовину фабрике мимо закона и по ценама испод тржишних, и тако оштетили „Гошу“ за 34 милиона динара.

Полицијска управа у Смедереву поднела је тамошњем Основном тужилаштву кривичну пријаву против директора и председника Управног одбора Холдинг корпорације „Гоша“ у реструктирирању из Смедеревске Паланке због сумње да су извршили више кривичних дела злоупотреба одговорног лица и фалсификовање службене исправе.

Властимир Н. (68) и Лјубивоје Ц. (73) су осумњичени да су, кршећи тендерску процедуру, отписујући дуговања и фалсификујући површину некретнина фабрике у уговорима, омогућавали приватним предузећима да постану власници некретнина „Гоше“ у Београду и Врњачкој Бањи и то по ценама нижим од тржишних.

Тако је ХК „Гоша“ 2008. године приватном предузећу „Гоша ФОМ“, наводно по основу измирења дуга, уступила пословни простор од 122 квадрата у палати „Јадран“ у Београду.

ЗАВИСНА ПРЕДУЗЕЋА ХОЛДИНГ компанија „Гоша“ је од 2003. у поступку приватизације. У оквиру холдинга пословало је више од 20 зависних преузећа, а имовина неколико фирми је већ продата. Друштевна имовина у холдингу износи 98 одсто.

Иако ово предузеће није платило паланачком холдингу дуг, директор и председник Управног одбора су потписали протоколе и изјаве да су дуговања заправо измирена. Тако су оштетили своје предузеће за 28,6 милиона динара.

Такође, фирмин стан у Београду је 2008. продат предузећу „Еуротренд комерц“.

Стан од 48 квадрата у Скендербеговој улици, чија је тржишна вредност била 100.000 евра, продат је без сагласности Агенције за приватизацију у пола цене. ХК „Гоша“ тако је оштећена за 50.000 евра, речено је „Новостима“ у полицији.

Истрага би требало да утврди који су мотиви челника ове паланачке корпорације која је у власништву државе.