Сви контакти Мише Банане на провери

Н. Б.

06. 02. 2013. у 10:33

Сви контакти Мише Банане на провери
Тужилаштво упутило захтев МУП за прикупљање података о везама Радуловића. Радисављевић: Разјаснити природу сусрета и разговора функционера са Радуловићем

ТУЖИЛАШТВО за организовани криминал доставило је у среду Управи полиције захтев за прикупљање потребних обавештења поводом извештаја Управе криминалистичке полиције о комуникацијама и сусретима појединих државних функционера и службеника са Родољубом Радуловићем, чланом нарко-клана Дарка Шарића - потврдио је Миљко Радисављевић, први човек Тужилаштва.

Према његовим речима, од полиције је затражено да предузме све радње и мере из своје надлежности како би се разјаснила природа и карактер тих контаката и комуникација, а пре свега, утврдило да ли је том приликом дошло до одавања података који предстаљају службену тајну.

- Затражено је да се изврши анализа материјала, добијеног применом мера тајног надзора, и да се утврди да ли је након тих контаката дошло до неких промена у комуникацији особа према којима су примењиване мере тајног надзора и то да ли су комуникације прекинуте, да ли је дошло до промене до тада коришћених сим картица, телефона, садржине комуникација, коришћења нових жаргона, шифрованих израза и појмова - истиче Радисављевић.

Реч је, како напомиње тужилац, о материјалу који су суду достављали Безбедносно информативна агенција и Управа криминалистичке полиције, а прикупљен је по наредби истражног судије за примену мера тајног надзора комуникација. Тај материјал се налази у судским списима, коришћен је у, до сада спроведним истрагама и истрагама које су у току. У оптужници подигнутој против Родољуба Радуловића, која је потврђена 1. фебруара, предложено је да се тај материјал као доказ изведе и на главном претресу.

- Полиција треба да утврди који су подаци о раду на предмету Шарић били познати појединим државним функционерима и службеницима, на који начин су дошли у посед таквих података, да ли су за то били овлашћени, и ако нису, ко им је, када и на који начин то омогућио - каже Радисављевић. - Захтевано је да се доставе и подаци из званичне евиденције МУП о посетама појединих осумњичених припадника организоване криминалне групе одређеним државним функционерима.

После покретања акције „Балкански ратник“ у октобру 2009. године и расписивања потернице за Дарком Шарићем, Родољуб Радуловић је, према подацима из истраге, преузео главну улогу у клану. Руководио је свим пословима док нису прикупљени докази и против њега. У оптужници, коју је у октобру 2012. против Радуловића подигло Тужилаштво за организовани криминал, Радуловић је представљен као приватник са „јаким фирмама“, који у свом поседу има бродове за превоз воћа, соје и других намирница.

Према оптужници, он је у првој поливини 2009. године организовао транспорт кокаина прекоокеанским бродовима „Верти“ и „Голден“, тако што је преко своје офшор фирме „Ман маре“ уговорио превоз робе из Уругваја ка Шпанији као камуфлажу за транспорт дроге. Док су припадници групе набављали кокаин, Радуловић је, према оптужници, уговарао набавку соје.

Сведок сарадник, Драшко Вуковић испричао је да су 1,8 тона кокаина набавили у Перуу, Колумбији и Аргентини. Дрогу су допремили до брода „Верти“, где је претходно утоварена соја, а сакрили су је у танковима за нафту и воду. Брод се из Уругваја упутио према Грчкој, али је претходно у водама Шпаније кокаин истоварен на један рибарски чамац и даље на копно, одакле је дистрибуиран по Шпанији и Италији.

БРОЈНИ КОНТАКТИ

ЗАХТЕВ за прикупљање потребних обавештења, напомиње тужилац, односи се, не само на особе чији су контакти забележени преко мера тајног надзора примењиваних према осумњиченима, већ и на све друге функционере и запослене који су по функцији могли имати значајна сазнања о овом предмету. Реч је о особама за које полиција поседује оперативне и обавештајне податке да су били у контакту са осумњиченима.

ЦРНА ГОРА

ТУЖИЛАШТВО Црне Горе контактираће с колегама из Србије поводом афере о сусретима припадника нарко-клана Дарка Шарића са званичницима Србије како би се проверило да ли има података који би користили и Црној Гори, изјавио је врховни државни тужилац те земље Ранка Чарапић.

Она је новинарима рекла да засад није контактирано с Тужилаштвом у Србији, али да ће се „наравно то урадити“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

aa

06.02.2013. 12:38

Ovakva satanizacija,a ostaje premijer!Sta se od njega trazi?????Zar je toliko ucenjen da ne sme ni ostavku podneti?Je li priznanje Kosova u pitanju?Ili je nesto drugo?Ali, krupno je.

GRU

06.02.2013. 14:01

Pa bar je to lako rešiti svaki operativac koji je imao kontakt sa kriminalcem ili nekim izvorom morao je da napravi operativnu zabelešku koja se čuva u posebnim sefovima, ako nema toga onda si bio u dilu sa njima, prosta stvar.

Mihailo Krunić

06.02.2013. 14:05

Gospodine Vučiću, ja ne pripadam ni jednoj stranci, ali to ne znaći da mi neki programi stranaka i odgovaraju. Lično som ubeđen, da bez dobro pravno organizovane države, nema ni dobrih njenih institucija.

Prason 34. reda

06.02.2013. 19:34

informacije su tekle i iz MUP-a i iz Tužilaštva ... koje rasulo u zemlji, a posle se mnogi čude Staljinovim čistkama !?

Stefan Perovic

06.02.2013. 21:40

Godinama su politicari DOS/a suradjivali sa Zemunskim klanom,a kad su oni nestali,e onda su se politicari uhvatili Sarica.Nista novo,ovo je Balkan.Problem je u tome,sto je ovo centralna tema u medijima,a narod to ne interesuje,jer Srbija ima precih problema,kao recimo pregovori u Briselu oko stolice u UN za drzavu Kosovo....

sova

06.02.2013. 22:25

Ostavite bre coveka na miru i Do juce niko nije znao za Misu a sad se ne skida sa naslovnih strana...

Dragutin Karlovacki

07.02.2013. 00:20

Glavna tema ovih dana je Misa Banana , od te teme premijeru muka pa je eto crven ko jabuka. Ko koju vocku vise voli nek izvoli al znajte da nije svejedno !