СВЕТЛАНИ Ражнатовић у среду ће надлежни из Управе за извршење кривичних санкција скинути наруквицу за електронско праћење, што ће значити крај казне кућног затвора изречене због злоупотребе службеног положаја приликом продаје десет фудбалера Обилића страним клубовима и због недозвољеног држања оружја.

Популарна фолк певачица је у априлу прошле године са Вишим тужилаштвом у Београду склопила споразум о признању кривице у замену за казну кућног затвора у трајању од годину дана и новчану казну од 1,5 милиона евра. Тај износ је подељен у три рате, од по 500.000 евра. Прве две рате су уплаћене у јулу, односно у децембру прошле године, а трећу би требало да уплати до краја ове године. Као гаранцију да ће трећа рата бити уплаћена, уписана је хипотека на певачицину кућу.

НОВА СУЂЕНЈА Наставак главног претреса против Светлане Ражнатовић и Предрага Оцокољића у Првом основном суду у Београду заказан је за 23. март. Остала су да се саслушају још два сведока, а онда и изрицање пресуде. Поред овога, Ражнатовићеву чека и ново суђење по тужби Војислава Ђурковића из Бијељине, који тврди да му певачица дугује 116.063 евра, плус камате и судске трошкове. Извршна пресуда која је била донета по тој тужби укинута је одлуком Врховног касационог суда Србије почетком ове године, који је наложио понављање целог судског поступка.

Почетком маја, Виши суд је прихватио нагодбу, а 22. јуна Ражнатовићева је почела да издржава казну, у коју јој је урачунато четири месеца проведена у притвору током акције "Сабља". Поред Светлане, осуђена је и њена сестра Лидија Оцокољић, која је такође склопила нагодбу са тужилаштвом у замену за пола године кућног затвора и солидарно плаћање новчане казне.

Током осам месеци, колико је Ражнатовићевој било остало да одлежи, вршен је надзор њеног кретања, које је било ограничено на кућу у Улици Лјутице Богдана. За време издржавања казне, забрањено јој је да излази на тересу и у двориште, где би се изгубио сигнал. Задатак да надгледа кретање имао је повереник којег је поставила Управа. Једина три пута кад је Ражнатовићева имала дозволу да напусти кућу су главни претреси у Првом основном суду, где се против ње и њеног зета, Предрага Оцокољића, води поступак због насилничког понашања.

Светлана и Лидија су договор са тужилаштвом направиле две недеље пошто је против њих подигнута оптужница због малверзација око продаје фудбалера. На суду, обе су изјавиле да су "добровољно и свесно пристале на нагодбу", као и да се "одричу права на суђење и жалбу". Тиме је била стављена тачка на осмогодишњи поступак, који је започео током полицијске акције "Сабља".

Певачица је првобитно била ухапшена због сумње да је у кући у Лјутице Богдана после убиства премијера Зорана Ђинђића скривала вође "земунског клана". Услед недостатка доказа, тужилаштво је одустало од ових оптужби, али је зато истрага отишла у правцу послова вођених у Обилићу, као и 11 пиштоља, који су пронађени у подруму куће.