НАРКОКАРТЕЛИ земаља Јужне Америке годишње у остале државе света "извезу" 994 тоне кокаина - најсвежији су подаци Америчке агенције за борбу против наркотика (ДЕА) и УН. У организовању кријумчарске мреже и даљу дистрибуцију овог наркотика на црно тржиште ангажоване су наркобанде са Балкана, међу којима предњаче српско-црногорски кланови.

Јоанис Микалетос, аналитичар Светске безбедносне мреже (СБМ), после серије хапшења српских и црногорских криминалаца и заплене више тона кокаина, пренео је јавности своја сазнања о крупним наркобосовима и организовању трговине кокаином из Јужне Америке у западну Европу. Он наводи да су јужноамеричке криминалне групе успоставиле тесну сарадњу са мафијом на Балкану.

Кокаин који црногорски и српски криминалци купују на територији Јужне Америке најчешће припада колумбијском Кали картелу и италијанској мафијашкој породици Ндрангета. Микалетос, иначе шеф бироа СБМ за југоисточну Европу, објаснио је да ове две мафијашке организације најчешће користе власнике бродских компанија, фирме које се баве транспортом, трговце и корумпиране политичаре да би, како је навео, ступиле у контакт "са шефовима организованог криминала у Црној Гори и Србији".

После низа међународних полицијских акција, попут "Балканског ратника", "Шах мат" и "Лоптица", иза решетака се нашло више десетина осумњичених из Србије и Црне Горе, мада има и Хрвата, Македонаца и држављана БиХ. Лисице су стављене припадницима клана Дарка Шарића и његовом брату Душку, потом Душану Мићуновићу из Никшића, Горану Нешићу...

ВЕЗЕ УХАПШЕНИ Хикмет Хајровић, који је хероин набављао из Турске, преко Космета, трговао је и кокаином. Пре неколико година ухапшен је у Београду као једна од главних карика групе Дарка Ерцега, која је у престоници растурала хероин и кокаин. Још тада се сумњало да су обе врсте дроге набављене на Космету. Кокаин је стигао преко Африке.

Пуком срећом хапшење је, недавно, у Бразилу избегао Дејан Стојановић Кека из Новог Београда, а полиције трагају и за Београђанином Луком Бојовићем, коме се на терет стављају и ликвидације. По затворима богатих европских држава, због трговине наркотицима, леже и припадници групе "Америка", док остатак и даље "ради" дрогу.

За трговце кокаином из Јужне Америке сада је Европа главна дестинација, док се не тако мали део и даље пласира у САД. Боливија, Венецуела, Колумбија, Еквадор и Перу, земље су у којима српска и црногорска мафија имају своје огранке за организовање дистрибуције кокаина. Тамошње организоване криминалне мреже успеле су да се увежу са "балканском браћом" и последњих десет година њихова сарадња је све тешња.

Таква је ситуација када је реч о кокаину. Хероин је друга прича. Према проценама полиција земаља Европске уније, албанске криминалне групе имају контролу над 70 процената трговине хероином у Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Мађарској... У Великој Британији и другим земљама тај проценат је 20 одсто.

- Као резултат догађаја у географском региону Косова, овај део Балканског полуострва постао је транзитни епицентар Европе - изјавио је недавно за "Новости" директор Федералне службе Руске Федерације за контролу обрта дроге Виктор Петрович Иванов. - Ту се, преко Африке, допрема кокаин из Јужне Америке, као и хероин из Авганистана преко Турске.

Иванов је навео и податак да кроз Космет дневно прође 50 тона дроге, чији је годишњи обрт три милијарде евра. Албански криминалци постали су доминантни у Европи када је реч о хероину о чему сведочи и податак да је сваки четврти ухапшени шверцер управо те националности.

Сумња се да је и група Хикмета Хајровића, прошле недеље ухапшеног наркобоса из Новог Пазара, дрогу набављала на Космету. Килограм чистог хероина у овој јужној српској покрајини кошта 10.000 евра, а на европском црном тржишту његова цена расте и до 150.000 евра. Колика је зарада криминалних гангова може само да се наслути.