Документарна редакција РТС-а потписала је пре две недеље уговор са продуцентском кућом "Истар" из Београда о емитовању филма "Спомен на Драгишу и Иванку". Филм, чији је аутор Бане Милошевић, добио је пре месец дана награду "Драгиша Кашиковић".

- Реч је о првом филмском истраживању атантата на политичког емигранта Драгишу Кашиковића и његову поћерку Иванку Милошевић у Чикагу 1977. године. Филм на врло драматичан начин реконструише, не само овај злочин, који се приписује Удби, него открива и немилосрдне обрачуне, који су означавали епоху комунистичке владавине у Југославији - каже Божидар Николић, одговорни уредник Редакције документарног програма РТС.

Књижевник Драгиша Кашиковић је био лидер политичке емиграције у САД седамдесетих година и уредник листа "Слобода", гласила СНО у Чикагу. Живео је у згради Српске народне одбране заједно са Драгицом Милошевић и њеном ћерком, деветогодишњом Иванком. Обоје, девојчица и књижевник, убијени су на суров начин у ноћи 19. јуна 1977. године.

- Непознате убице су удариле Кашиковића ножем 64 пута, а девојчицу Иванку 54 пута. Ово убиство је уврштено у сто највећих злочина у Америци, али ни до данас није расветљено. Наш мотив је био да истражимо тајну ове ликвидације двоје Срба у САД и да српској јавности откријемо истину о Удби - каже Бане Милошевић, аутор филма.

Филмска реконструкција овог злочина обављена је у Чикагу, Вашингтону и Београду уз помоћ двадесетак сведока и саговорника, који први пут јавно казују да је Кашиковић као антикомуниста био на мети Титове тајне полиције. И да је његову ликвидацију прећутно одобрила Бела кућа.

ФИЛМ О ДРАЖИНОЈ ЋЕРКИ Продуцентска кућа "Истар" тренутно ради на филмској демистификацији личности и убиства Стевице Марковића, српског плејбоја у Паризу. А како нам је рекао директор Бане Милошевић, ове године почеће и снимање исповести докторке Гордане Михаиловић, ћерке ђенерала Драже Михаиловића.

- У току припрема за званичну посету Јосипа Броза америчком председнику Джимију Картеру 1977. године њих двојица су потписали тајни договор о ликвидацији српских политичких емиграната у САД. То је уједно био и политички налог Удби да ликвидира Драгишу Кашиковића, али су те јунске ноћи у његовом стану убице пробудиле његову поћерку и убили је као нежељеног сведока. Сведоци које смо ми пронашли тврде да је као главни убица осумњичен Богоја Панајотовић, активиста СНО и сарадник Удбе. И да су убици у овом злочину помагали амерички плаћеници из подземља - тврди Миленија Перишић, продуцент филма, задужена за проналажење сведока.

Наши саговорници тврде да је Богоја Панајотовић, иначе, конобар пореклом из Ниша и познаник Драгише Кашиковића, био на сахрани Кашиковића и мале Иванке, али је после тога нестао. Променио је физички изглед, добио ново име и презиме и тако постао први Србин заштићена личност у Америци.

Истражујући ово политичко убиство Бане Милошевић и Миленија Перишић су посетили БИА и ФБИ да би стекли увид у досије политичког емигранта Драгише Кашиковића и документа са увиђаја у Чикагу. Наишли су, кажу, на зид ћутања.

- У БИА нам је речено да српска тајна полиција нема досије Драгише Кашиковића, а ни осумњиченог убице Богоја Панајотовића - наглашава Бане Милошевић. - Инспектори ФБИ су нам рекли, да они имају досије са увиђаја и нека сазнања о убицама, али да немају овлашћење да нам их дају. Стекли смо утисак да Бела кућа скрива овај злочин и не дозвољава да се раскринкају злочини Удбе у Америци.