БИВШИ директор “Меридијан банке” Томислав Ђорђевић и шесторо његових сарадника који су ухапшени због малверзација у “Рибарском газдинству” Београд, у недељу ће бити изведени пред истражног судију Вишег суда у Београду. После саслушања биће одређено да ли ће остати иза решетака или ће се бранити са слободе.

Осим Ђорђевића, који је власник и “Рибарства Бачки Јарак”, ухапшени су још његова ћерка Дубравка (32), која је била члан УО “Рибарског газдинства” (РГБ), Александра Седлар (30) и Ђурђа Прица (47). Задржавање до 48 сати одређено је и некадашњем генералном директору “Рибарског газдинства” Веселинки Поповић (51) из Београда, бившем генералном директору газдинства Душку Никитовићу (44) из Новог Сада, и Војину Манасијевићу из Београда (60), техничком руководиоцу у фирми.

ХОТЕЛИ И ПОЛЈОПРИВРЕДА ИМЕ Томислава Ђорђевића доводи се у везу и са приватизацијом хотела “Праг”, неколико хотела на Златибору, хотелима “Нови Сад” и “Фонтана” у Врњачкој Бањи. Познато је и да је Ђорђевић куповао и делове пољопривредног добра “Нјегош“ из Ловћенца, а спомиње се и у случају “Агрожива”.

Ова седмочлана група ухапшена је у петак после провере пословања “Рибарског газдинства” од момента приватизације до децембра прошле године. Утврђено је да су магацини, локали, рибњаци, камиони продавани испод цене, без јавне понуде и лицитације. Некретнине, базени и хладњаче издавани су испод тржишне вредности, чиме је оштећено РГБ за више од 231 милион динара. Осумњичени су, супротно одредбама уговора о приватизацији, отуђили више од 60 одсто имовине овог предузећа и тако незаконито присвојили око три милиона евра.

Истрага је показала да су осумњичени један део имовине пребацивали у власништво “ДТД Рибарско газдинство”, чији газда је такође Ђорђевић, а други део продавали трећим лицима.

Полиција сумња да је и у осталим фирмама које је покуповао Ђорђевић било злоупотреба, посебно када су се у поступцима приватизације појављивале његове оф-шор компаније. Зато је полиција покренула опсежну проверу свих приватизација за које постоји сумња да је у њима интерес био само стицање материјалне користи.