Милиони евра испловили из мреже

С. Б. - З. У.

петак, 06. 08. 2010. у 10:34

Милиони евра испловили из мреже
Томислав Ђорђевић и још шест особа ухапшено због малверзација у "Рибарском газдинству". Бивши власник "Меридијан банке" себи продавао рибњаке. Штета 3.000.000 евра

У САРАДНЈИ са Вишим тужилаштвом, полиција је у петак ухапсила седмочлану групу предвођену Томиславом Ђорђевићем, бившим директором "Меридијан банке". Они се сумњичи да су у приватизације оштетили предузеће "Рибарско газдинство" из Београда за око три милиона евра.

Поред Ђоређевића, који је власник и "Рибарства Бачки Јарак", ухапшени су још његова ћерка Дубравка (32), која је била члан УО "Рибарског газдинства" (РГБ), као и њене колегинице Александра Седлар (30) и Ђурђа Прица (47). Иза решетака су и некадашњи генерални директори "Рибарског газдинства" Веселинка Поповић (51) из Београда, бивши генерални директор газдинства Душко Никитовић (44) из Новог Сада, и Војин Манасијевић из Београда (60), технички руководилац у фирми.

ЧЕШЛЈАНЈЕ ОФ-ШОР КОМПАНИЈА ДИРЕКТОР полиције Миларад Вељовић рекао је за "Новости" да ће испитивање злоупотреба у поступцима приватизације у Србији бити настављено, јер је то интерес државе. Вељовић је нагласио да је хапшење групе Томислава Ђорђевића почетак расветљавања свих њихових малверзација. Сумња се да је и у осталим фирмама које је покуповао Ђорђевић било злоупотреба, посебно када су се у поступцима приватизације појављивале његове оф-шор компаније.

Како "Новости" сазнају, истрага је контролисала пословање "Рибарског газдинства" од момента приватизације до децембра 2009. године. Утврђено је да су магацини, локали, рибњаци, камиони продавани испод цене, без јавне понуде и лицитације. Некретнине, базени и хладњаче издавани су испод тржишне вредности, чиме је оштећено РГБ за више од 231 милион динара.

Ђорђевић је "Рибарско газдинство" Београд купио у јуну 2007. године за 820 милиона динара (тадашњих 10 милиона евра). Обавезао се да ће износ измирити кроз шест једнаких једногодишњих рата. Без фирме је, међутим, остао 28. децембра 2009. године. Купопродајни уговор је раскинут 23. децембра 2009. године због неплаћања треће рате, али и због располагања имовином предузећа мимо правила. Ђорђевић и остали осумњичени терете се да су од јуна 2007. године до децембра 2009. продали више од 60 одсто имовине "Рибарског газдинства", а по уговору је могао највише десет одсто.

- Некретнине су продаване испод тржишне вредности, а плаћане су компензацијама преко увећаних излазних фактура "Рибарства" из Бачког Јарка на које су обрачунате веће камате од реалних. Тако би затварали потраживања "Рибарског газдинства" према "Рибарству" - наводи се у саопштењу МУП. - Издавали су некретнине "Рибарског газдинства" испод тржишне вредности и тиме нанели штету предузећу.

ДУБРАВКА- ОМЕГА - АМСТЕРДАМ ПОЛИЦИЈА проверава и случај фирме "ПТТ Угоститељство" из Београда, којој је недавно Агенција за приватизацију одузела Милану Јоксимовићу, сину Миломира Јоксимовића, званог Миша Омега. Ово предузеће је 2008. године на лицитацији купила ћерка Томислава Ђорђевића, Дубравка. "ПТТ Угоститељство" је три месеца касније уступљено Јоксимовићима. У саставу ове фирме су хотели "Зеленкада" на Златибору и "Сребрнац" на Копаонику, ресторани "Рујно" и "Сердарев конак"... Интересантно, али за ове хотеле се говорило да фактички припадају Сретену Јоцићу, званом Јоца Амстердам.

Група је осумњичена да је на тај начин прибавила три милиона евра за Ђорђевића и "Рибарство Бачки Јарак", а на штету приватизованог "Рибарског газдинства".

Бивши директор "Меридијан банке" је у приватизацији купио још и Хотел "Праг", у конзорцијуму са Јованом Пејичићем. Непун месец пошто је остао без "Рибарског газдинства", купац је остао и без београдског хотела. Агенција за приватизацију уговор је раскинула због неплаћања рате, али и неодржавања континуитета пословања. Незадовољан одлуком, Ђорђевић је тужио агенцију, али је уговор остао - раскинут.

Иако се у подацима Агенције за приватизацију Ђорђевић не помиње као купац у осталим приватизацијама, његов партнер Јован Пејичић купио је хотел "Нови Сад" и "Фонтану" у Врњачкој Бањи. Нјегово обезбеђење, после раскида продаје "Фонтане", напало је члана Акцијског фонда и спречило га да присуствује скупштини акционара на којој је требало да се изабере ново руководство.

Агенција за приватизацију је 2007. године раскинула уговор о продаји 70 одсто "Фонтане" јер за годину дана није уложен ни евро од уговорених три милиона инвестиција, а није поштована ни обавеза да се "Фонтана" не може отуђивати, издавати у закуп, или стављати под хипотеку. Познато је да је Ђорђевић куповао и делове пољопривредног добра "Нјегош" из Ловћенца, у стечају.

Име Томислава Ђорђевића чуло се и у случају "Агрожива", где се "Меридијан банка", чији је био сувласник, водила као поверилаца. Вештачење пословања "Агрожива" је, како су писали медији, било поверено Заводу за судска вештачења у Новом Саду, АД чији су већински власници Тијана Ђорђевић, његова ћерка, и фирма "Ариоус Лимитед", власништво Томислава Ђорђевића. Адвокатски тим Мирослава Живанова, сувласника компаније "Агрожив", прошле године је Окружном суду у Зрењанину поднео је доказе о том случају сумњајући на злоупотребе.

РАСПРОДАЈА

* ОСУМНЈИЧЕНА група је у децембру 2008. одлучили да продају део имовине РГБ у Београду, Алексинцу, Чачку и Јагодини. УО је ангажовао ревизорску кућу из Шида да процени имовину. Та је процена била нижа од књиговодствених и тржишних вредности. Продајом РГБ је оштећено за око 79.673.387 милиона динара, а корист је прибављена "Рибарству" из Бачког Јарка, који је објекте платио компензацијом.

* ОНИ су 16. марта 2009. године одлучила да продају монтажне објекте и продавнице РГБ у Земуну, Београду, Чачку, Смедереву, Смедеревској Паланци, Деспотовцу, Свилајнцу, Великој Плани, Крушевцу, Трстенику, Краљеву и Сремској Митровици. Наравно, цене су биле ниже од тржишних. Објекте је купило "Рибарство", а РГБ је оштећено за 2.312.108 динара.

* "РИБАРСТВУ" су продате и гараже, радионице и плато од 5.000 квадрата у Кнежевцу, када је "Рибарско газдинство" оштећено за разлику у цени од 7.002.949 динара. Објекти су плаћани компензацијом, а роба фактурисана РГБ по већим ценама и са краћим роком бескаматног плаћања

* ДУШКО Никитовић и Војин Манасијевић потписали су у јуну 2007. уговор са ДТД "Рибарство" из Петроварадина о закупу хладњаче у Улици партијарха Јоаникија у Београду, власништво РГБ. У том послу РГБ је оштећено за 59.503.637 динара.

* УГОВОР са ДТД "Рибарство" о закупу базена и магацина у Вакупу код Алексинца склопљен је на исти начин као и са хладњачом чиме је РГБ изгубило 22.714.188 динара. На закупу магацина у Сремској Митровици РГБ је изгубило 17.284.251 динара, на закупу хладњаче, магацина и отвореног базена у Чачку 16.435.735 а на закупу магацина и базена у Јагодини 13.077.676 динара. (В. Ц. С.)

Коментари (13)

X

06.08.2010. 12:12

Tomislav Đorđević je vlasnik zavoda za veštačenje Novi Sad koje je umešano u mnoge afere lažnim i nameštenim veštačenjima!

srki

06.08.2010. 13:06

Jel to vi nas zezate. Pa to je ispod 25hiljada eur-a. Pa sta je sa onima koji su oteli na desetine miliona eur-a.

svajcarac

06.08.2010. 14:10

Ljudi na pozicijama koje im dozvoljavaju takav kriminal se moraju jos intenzivnije kontrolirati. Njihova glavna odgovornost nesme da bude maksimilizacija prihoda, nego etablisanje u konkurenciji. Kod nas u srbiji vazi na zalost jos uvek uspeh = prevara i bogastvo. U mojoj drugoj drzavi ovde u Svajcerskoj znaci uspeh = pobeda izmedju konkurenata sa istim uslovima. Glavna motivacija je riziko a ne bogstvo. Privatizacija ne sme da bude organizovana, nego dozvola za sve Srbijance istih mogucnosti.

Milan

06.08.2010. 18:22

Nazalost veliki deo privatizacija je izvrsen na ovaj nacin i pored hapsenja privatnika treba da odgovara i neko iz Agencije za privatizaciju,jer je ona bila duzna da istu kontrolise.Kada ce na red doci kontrola privatizacije Azotare iz Panceva ili je u pitanju protekcija prema bivsem kolegi.Ako se ovaj posao odradi kako treba zatvora ce biti malo za osudjene.

Djoka

07.08.2010. 09:33

Bolje da je dosao kod mene da kupi zemlju. Ovako ce on svirati u klavir a ja cu i dalje orati.

sasa

07.08.2010. 12:12

obezbedenje mise omege je tako upalo i u preduzece ptt ugostiteljstvo i pod pretnjom i galamom vikali na bivseg direktora preduzeca i izdejstvovali od agencije za privatizaciju povracaj deo navodno ulozenog novca.

Slavisa

09.08.2010. 14:40

Covek vise da ne poveruje sta se sve radi u Srbiji!Iz dana u dan sve noviije i nivije afere, i to u svim oblastima poslovanja i zivota. Nema vise coveka u Srbiji da nije ukljucen u lopovluk.Vodjen logickim zakljucivanjem smatram da sam i ja jedan od lopova,a nema pas za sta da me ujede, dakle neko mi je namestio, on se ovjadio a ja golja!Nadam se da policija ne cita ove komentare, jer je prezauzeta jurnjavom za vlikim lopovima? Tako da ja mogu i dalje da uzivam u svojoj sitorinju!