КНЈАЖЕВАЦ - У експлозији бомбе, постављене на улазна врата стана Велимира Лукића (62), старешине Општинског прекршајног већа у Књажевцу, у среду око 6.30 сати убијена је судијина супруга Радица (57). Злочин се догодио у центру Књажевца, на улазу у стан број шест, зграде у Улици Бранка Радичевића 12.

- Бомба је активирана када је Радица отворила врата - објашњава Зорин Зоговић, окружни тужилац из Зајечара. - Од последица рањавања жена је убрзо преминула. Истражни органи раде на расветљавању овог случаја.
- Спавао сам, чуо сам страшан прасак - прича син Марко. - Изашао сам из собе и видео крваву мајку. Нисам знао шта се дешава. Покушао сам да јој помогнем. Нисам ни знао да ли је жива. Онда је дошла Хитна помоћ, одвезла је у болницу где је и преминула. Надам се да ће полиција брзо открити нападаче. Не знам шта да кажем, у шоку сам.
Комшиницу Надежду Ћирић пробудио је прасак.
- Помислила сам да је земљотрес - прича станарка.
- Онда сам зачула вику и плач. Истрчала сам из стана и видела Велимира и његовог сина, који су покушавали да помогну Радици.
Убрзо је стигла и екипа Хитне помоћи која је Радицу, која је пензију стекла радећи такође у Општинском суду за прекршаје, одмах пребацила у здравствени центар у Књажевцу. Несрећна жена је међутим нешто касније преминула од, како смо незванично чули, последица унутрашњег крварења.
По незваничним информацијама до којих су дошле "Новости", напад је извршен ручном бомбом М57, познатијом као "кашикара", која је била умотана у папир и из које је био извучен осигурач. Када је Радица отворила врата експлозивна направа је пала на под и активирала се. Незванично, нападу су претходиле претње њеном супругу.
У Општинском већу за прекршаје у Књажевцу - мук. Невенка Пантић, председница Окружног већа за прекршаје са седиштем у Зајечару, и Ивица Томић, Лукићев заменик, били су потресени и шокирани овим догађајем. Они потврђују да је на улазна врата стана њиховог колеге била постављена експлозивна направа, а додатне информације нису могли да нам дају док се не оконча истрага.
На месту експлозије у среду је био Душко Васиљевић, брат преминуле Радице.
- Мета овог атентата је, без сумње, био мој зет - објашњава Васиљевић. - Сумњам и да овај злочин има везе са убиством Драгише Цвејића, председника Општинског суда у Књажевцу, који је на истоветан начин настрадао 21. марта прошле године. Ово је за мене само доказ слабости државе која очигледно није у стању да заштити службенике суда.
Књажевац је у среду био под полицијском опсадом. Припадници МУП су проверавали возила и водили опсежну истрагу у потрази за нападачима. Увиђај на лицу места уз Зорана Јовановића, истражног судију Окружног суда у Зајечару, и Зорина Зоговића, окружног тужиоца, обавила је и форензичка екипа из Београда која је обрадила место злочина. У Књажевац је одмах дошла екипа МУП с начелником Управе криминалистичке полиције. Полиција тврди да предузима све да реши злочин и ухвати починиоца.

ПОГРЕБ УМЕСТО СВАДБЕ
РАДИЧИНА ћерка Ана (32), адвокат из Ниша, требало је да се уда у мају. Нјени родитељи су већ уговорили термин за весеље у локалном хотелу "Тимок" у Књажевцу. Лукићев син Марко (26) је студент на Полицијској академији у Земуну и до краја школовања остао му је још само један испит.


ДАЧИЋ: САНКЦИЈЕ
МИНИСТАР полиције Ивица Дачић изјавио је да ће бити преиспитана одговорност локалних функционера полиције поводом погибије судијине супруге.
- Уколико је било пропуста у раду полиције, они ће бити санкционисани... Најважније је да се открију починиоци, још важније је да се разбију криминалне групе или починиоци како се ово не би понављало - рекао је Дачић.


ЦРНА СЕРИЈА
* ЗОРАН Цветановић, судија Општинског суда у Оджацима, убијен је јуна 2007. Главом платила и странка у поступку.
* МИЛИЦА Трбовић-Свиларевић, судија Првог општинског суда у Београду, нападнута и тешко повређена фебруара 2008. на Бановом брду.
* ДРАГАН Цветиновић, истражни судија из Лознице и сведок сарадник на суђењу за ратне злочине "зворничкој групи", јануара 2008. ударен флашом у главу испред ресторана "Амфора".
* НАТА Месаровић, председавајући судија у процесу за убиство премијера Ђинђића, током поступка у фебруару 2007. добила претње путем ММС порука.

ПРЕ ГОДИНУ ДАНА ИДЕНТИЧАН БОМБАШКИ НАПАД
СМРТ ПРЕДСЕДНИКА СУДА

У БОМБАШКОМ нападу, 21. марта 2008, испред своје куће у улици Косте Рацина, убијен је и председник Општинског суда у Књажевцу Драгиша Цвејић.
Судија је кобног петка кренуо на посао и отворио капију, када је активирана бомба М 75, која је током ноћи селотејпом причвршћена за капију. Упркос хитној операцији у нишком Клиничком центру, судија је истог поподнева преминуо.
Полиција је привела више десетина људи, одређен је притвор четворици Књажевчана, а касније још двојици. Истрага је утврдила да они нису повезани са убиством.
Иза решетака је остао Иван Стојадиновић, коме се од септембра 2008. у Окружном суду у Зајечару суди за смрт Цвејића. На месту злочина, ДНК анализом нису пронађени Стојадиновићеви биолошки трагови. Доказ који га терети су влакна тканине у коју је био умотан експлозив, јер су у джепу и рукаву његове јакне пронађена идентична влакна, а после анализа доказано је да су потпуно исте боје, дебљине и упредености.
Он упорно понавља да је невин. Предмет је сада на вештачењу. (М. Ј.)

РЕАГОВАНЈА
МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ
САУЧЕШЋЕ породици Лукић упутило је Министарство правде које очекује да ће у најкраћем могућем року починиоци овог дела бити пронађени и да ће одговарати за почињени злочин.
- У току је истрага коју спроводи надлежни истражни судија и МУП - кажу "Новостима" у министарству.

ВРХОВНИ СУД
КОЛЕГИЈУМ Врховног суда Србије најоштрије осуђује напад у Књажевцу и захтева да надлежни органи у најкраћем року предузму све мере ради расветљавања свих околности напада и откривања извршиоца овог тешког кривичног дела.
Ната Месаровић, в. д. председника ВСС, и чланови колегијума указују јавности и надлежним државним органима да је угрожена безбедност носилаца правосудних функција. Они апелују да се појачају мере обезбеђења судија и чланова њихових породица и ван судова.

УДРУЖЕНЈЕ
УДРУЖЕНЈЕ судија за прекршаје Србије најоштрије је осудило напад на супругу свог колеге Велимира Лукића из Књажевца.
- Судије за прекршаје често нападају, али ово је најдрастичнији случај до сада - рекао је "Новостима" председник Удружења судија Зоран Пашалић, наводећи да је пре два дана вербално нападнута и судија из Београда. - Не знамо много детаља, ни који је повод за напад, нити ко је ово урадио.