НОВИ САД – Дежурни истражни судија Општинског суда у Новом Саду Ковиљка Ђачић, после салушања одредила је притвор Немањи Јовчићу (53) из Новог Сада, Мирославу Лакетићу (37) из Новог Сада, Александру Миливојевићу (51) из Добоја и Денису Стојаковићу (32) из Прњавора, осумњиченима за недозвољену трговину. Јовчићева невенчана супруга, Жељка Николић (42) из Новог Сада, која је такође осумњичена за исто кривично дело, биће саслушана највероватније данас.
Према кривичној пријави, они су од почетка прошле године, па до хапшења, на подручју Новог Сада и Србије организовали мрежу посредника за неовлашћено посредовање у продаји производа, иностране фирме “ФИТ ФОР СУЦЦЕС АЦ АДМЗ” (са адресом Сете број 3 НЈАТЕРГАРДЕНС број 4 П.О. БОX Гибралтар) под називом “Курс – успешан пут”, садржан у четири књиге.
МАСОВНА ПРОМОЦИЈА
ПРОДАЈУ су, како се даље наводи у пријави, организовали тако што су правили промоције за више од 20.000 људи на различитим местима – предузећу “Екола” у Новом Саду, хотелу “Термал” у Врднику, Теслићу, Бијељини и другим местима. На тим састанцима су промовисали пирамидални систем продаје, посредовањем преко дистрибутера, уз обећање високих процената провизије првом у ланцу, за сваку продају. Трговина се одвијала тако што би купцу издавали фактуру – рачун фирме “ФФСА”, на основу којег је заинтересовани, односно купац уплаћивао 2.290 евра, са налогом да се тај новац пренесе на “ФИРСТ МАРЦХЕНТ БАНК” Никозија - Северни Кипар, у корист фирме “ФФСА”.
- Књиге “Успешан пут” су набављене у организацији Хане Крсмановић, држављанке Чешке - наводи се у кривичној пријави новосадске полиције. - На масовним промоцијама у хотелу “Термал” оне су достављане купцима, који су њиховом куповином стицали право да се укључе у друштво под називом “ГЕМ ЦОЛЛЕЦТИОН”.
Чланство у овом друштву омогућавало је заинтересованима да се укључе у пирамидалну мрежу препродаваца са најнижим звањем “асистент аспирант”. Оваквим начином организоване продаје, према наводима кривичне пријаве, осумњичени Жељка Николић, Немања Јовчић, Мирослав Лакетић, Александар Миливојевић и Денис Стојаковић су, по до сада утврђеним подацима, починили 481 незакониту продају у укупном износу од 1.101.490 евра. Они су истовремено формирали и посредничку мрежу, при чему су себи и другима остварили знатну имовинску корист.
Намеравајући да прикрије неовлашћену продају, Хана Крсмановић је, како се наводи даље у пријави, иницирала оснивање предузећа “БК БУСИНЕСС ЦОНСУЛТИНГ” ДОО Београд (Улица Добричина број 9), чији је оснивач Борислав Крсмановић из Драгинаца код Лознице, иначе, блиски рођак њеног супруга Томислава. Ово предузеће је, заправо, било “покриће” петочланој групи осумњичених иначе, члановима друштва “ГЕМ ЦОЛЛЕЦТИОН” да код потенцијалних купаца и државних органа створе привид да је цео посао легалан.

ДУГА ПРЕДАВАНЈА
ПРЕДАВАНЈА на групним промоцијама трајала су четири сата, са паузима посла сваког часа. Предавачи су окупљенима објашњавали шта је предмет трговине, предочавали резултате, као и материјалне ефекте. Таквом причом су, код заинтересованих учвршћивали вољу и мотив да се одлуче за куповину. При томе су им се представљали да легитимно обављају делатност на подручју СРЈ.
После првог часа и упознавања са подацима о продаји производа и укључивања у мрежу продаваца, осумњичени су у име “ГЕМ ЦОЛЛЕЦТИОН” у својству овлашћеног лица (иако нису имали овлашћење) са потенцијалним купцима потписивали споразум, о обавези да чувају пословну тајну. На крају промоције, пише даље у кривичној пријави, присутни су учествовали у лицитацији цене коштања производа “ФФСА”. Почетни износ од 50.000 евра, лицитирањем се снижавао на 2.290 евра.