Подаци о ЛОКАЦИЈИ у мобилној мрежи помажу спасиоцима на мору

Танјуг

недеља, 10. 05. 2020. у 23:59

Подаци о ЛОКАЦИЈИ у мобилној мрежи помажу спасиоцима на мору

Фото ЕПА

Да би брже пронашла пловила која се на мору нађу у невољи, Обалска стража Сједињених Америчких Држава однедавно користи податке из мреже мобилне телефоније помоћу којих је могуће лоцирати кориснике мобилних телефона
Да би брже пронашла пловила која се на мору нађу у невољи, Обалска стража Сједињених Америчких Држава однедавно користи податке из мреже мобилне телефоније помоћу којих је могуће лоцирати кориснике мобилних телефона.

Осим Обалској стражи, софтвер који ово омогућава бесплатно је доступан и другим спасилачцким службама, наводи АП.

"То значајно скраћује време које проведемо трагајући за неким, а спасилачке екипе брже изађу на терен", каже један представник Обалске страже, која је прошле године прва тестирала систем а затим га крајем марта увела у употребу.

Након што помоћу софтвера пошаље свој број мобилног телефона, поморац у невољи мора да одобри прослеђивање ГПС података о својој локацији, после чега Обалска стража добија детаљне информације о ужем подручју у којем се он налази.

Како наводи АП, систем функционише једино ако је на мобилном телефону активирана могућност лоцирања, и то у у домету од 28 до 37 километара ван обале.

Фото ЕПА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације