Продаја Епла превазишла очекивања

Танјуг

петак, 01. 05. 2020. у 22:55

Продаја Епла превазишла очекивања

AP Photo

Из компаније наводе да су 58,3 милијарде долара у плусу, наводећи да је то зато што је "продаја у Кини кренула у добро смеру, упркос корони"
Компанија Епл је "побила" јучерашња очекивања Вол Стрита, када је реч о продаји и профиту. ЦЕО компаније, Тим Кук, каже да је разлог напретка, упркос пандемији, то што је продаја у Кини "кренула у добром смеру".


Даље додаје да је још увек рано предвидети резултате за овај квартал, јер је будућност неизвесна. Епл је забележио 58,3 милијарде долара у продаји и зараду од 2,55 долара по акцији, за свој други фискални квартал. Према прогнозама аналитичара, стајао је овако: 54,5 милијарди долара од продаје и 2,27 долара по акцији.


Порасла је продаја стриминг сервиса, јер су милијарде људи били затворени у својим кућама. Сегмент који укључује iCloud складиште, као и стриминг платформу за музичке и телевизијске програме, остварио је продају у износу од 13,4 милијарде долара, а прогноза је била 12,9 милијарди.


Тим Кук је такође нагласио да Епл сада има 515 милиона претплатника на апликације и услуге, што је за 125 милиона више него прошле године. Похвалио је и свој тим за то како је одговорио на пандемију.


- Наш ланац снабдевања је издржљив и еластичан. Показали смо доследну способност да се суочимо с привременом кризом и управљамо њом - рекао је Кук.


Подсетимо, овој компанији је, као и многим другима, продаја приметно опала у марту, јер су људи били принуђени само на онлајн куповину, а осим тога - затварање фабрика је утицало на пад производње, па и продаје. Ипак, чини се да се у Кини сваким даном ствари све више враћају у нормалу.


Та земља, у којој је вирус најпре детекован, представља велико тржиште за Епл и снабдева око шестину укупне продаје ове компаније. Она је уједно и дом многим Епловим фабрикама. Продаја Ајфон апарата износи 29 милијарди, за разлику од 30,9 милијарди долара прошле године, у истом периоду.


Ипак, и овај резултат је превазишао прогнозу од 28,4 милијарде долара.


(телеграф.рс)

Коментари (1)

Niko

02.05.2020. 06:44

Igre nula bez pokrica... To neko samo kaze da toliko vredi, kao i za dolar... Valuta bez pokrica