Windows 10 је до сада имао неколико аутоматских ажурирања која су брисала фајлове корисника, а проблематични апдејтови су правили проблем и са хардверским драјверима. Управо због тога Microsoft све више истиче важност доброг backup-а који би могли да служе као одлична подршка у случајевима када се изгубе важни подаци са погођених рачунара.

Проблеми са Windows 10 ажурирањима свакако нису једини начин да се остане без фајлова, будући да корисник на пример може да остане без хард диска, а са њим и без свега што је на рачунару складиштио. Још један начин да се остане без драгоцених података су и randsomware напади, те акције у оквиру којих нападачи енкриптују погођене уређаје, и многи bug-ovi који између осталог бришу и фајлове.

Windows 10 ипак привлачи највише пажње, бар у последње време, будући да се број проблема константно увећава, па се корисници све чешће упозоравају да их од губитка фајлова можда дели само једно проблематично ажурирање. За backup се препоручују различите методе, а међу оне једноставније спада Windows 10 File History опција која функционише у пакету са екстерним простором за складиштење који се са рачунаром повезује преко УСБ порта. Довољно је да се редовно повезује са рачунаром да би се на њега отпремале копије фајлова, али се не препоручује да буде стално повезан, како проблем не би утицао и на backup фајлове.

Ту су и online backup сервиси попут Backblaze који кошта 60 долара годишње, што је шест долара месечно, а за најбоље резултате се препоручује комбиновање неколико метода, те да се најдрагоценији фајлови експортују на cloud service као што су Google drive, Microsoft OneDrive, Dropbox или Apple iCloud Drive.Ауртор: ПЦ прес