Компанија Фејсбук објавила је да је у циљу избегавања загушења Интернета у Европи, привремено смањила брзине протока видео садржаја на својим друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.


До ове мере је дошло након великог скока у коришћењу Интернета услед увођења ванредних мера широм Европе које захтевају рад од куће и друштвену изолацију.

Претходно су компаније Нетфликс и Гугл најавиле да ће прилагодити систем емитовања свог видео садржаја новонасталој ситуацији.

"У ситуацији када се милиони Европљана навикавају на мере друштвене изолације тако што преко интернета раде, уче и забављају се, захваљујемо Гуглу и Нетфликсу на корацима предузетим за очување несметаног функционирања Интернета током криза ЦОВИД19", изјавио је комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.

Европска комисија је претходно позвала провајдере, оператере и кориснике интернет услуга да у овим ванредним околностима спрече загушење мреже и обезбеде отворен Интренет.

Платформама за приказивање је препоручено да понуде стандардне уместо ХД садржаја.

Корисници су позвани да прилагоде своје опције смањењу потрошње инфомрација тако што ће користити бежични интернет и мању резолуцију садржаја.

Прочитајте још: Драма на друштвеним мрежама, не ради Фејсбук, проблеми и на Инстаграму!

У Европској комисији кажу и поред повећаног приступа Интернету тренутно нема загушења на мрежама у Европи, али позивају на опрез и надгледање ситуације.