Компанија Мајкрософт Србија организовала је данас радионице под називом ДигиГирлз (DigiGirls) посвећене подршци девојчицама средњих школа, како би им се приближиле информационе технологије као област која није резервисана само за мушкарце.

Недавна Мајкрософтова истраживања показала су да девојчице што су старије све више губе интересовање за рачунарске науке, те до поласка на факултет чак 58 одсто девојака саме себе "отпишу" за послове у ИТ индустрији.

Регионална директорка у сервису подршке и продаје у компанији Мајкрософт Србија Јелена Братић каже да је ДигиГирлз глобални Мајкрософтов пројекат који траје 20 година и кроз који је прошло више од 62.000 девојчица широм света.

"Примарна идеја је да оснажимо девојке и жене да се одлуче за ИТ индустрију, да својим учешћем допринесу већој ефикасности, креативности и да се активније укључе на то брзорастуће тржиште радне снаге", рекла је Братић.

Каже и да је идеја да се девојчицама пружи нова перспектива у смислу да ИТ индустрија нису само програмери или администратори, већ да има креативних послова као што су дизајнер у гејминг у индустрији, информациона безбедност, различита ангажовања у домену архитектуре.

"То су теме о којима причамо са девојкама да би их оснажили да се одлуче за ову врсту занимања. Требало би да будемо свесни да 30 одсто занимања која ће се појавити у наредних 10 до 15 година сада и не постоје, али са одговарајућим техничким предзнањем жене се квалификују да равноправно суделују у тим новим занимањима које ће се тек појавити", рекла је Братић.

Према њеним речима, радонице су се показале као занимљиве и резултати су, додаје, изузетно добри, зато што девојчице добијају одговоре из прве руке, дају им се конкретни примери из праксе, а то им помаже да се одлуче за неки од техничких факултета у Србији.

Данашњим радионицама присуствовале су ученице средњих школа из Београда, Крагујевца и Лазаревца, а Братић додаје да је важно укључивати ђаке и ван Београда и пружити им додатне информације.

Ученица четвртог разреда Треће београдске гимназије Андреа Оцокољић каже да се одлучила за ИТ радионицу Мајкрософта јер још увек није сигурана који факултет жели да упише, а једна од две могућности су рачунарске науке.

"Мислим да су овакве радионице сјана прилика за неког ко је као ја неодлучан приликом уписа на факултет, да мало више упозна овај сектор и како је то бавити се ИТ технологијама. Постоји доста предрасуда и доста различитих размишљања везано за жене у ИТ, зато сам одлучила да дођем, чујем и научим нешто више", рекла је Оцокољић.

Наводи да је ИТ привлачи јер су послови у оквиру те области "послови будућности" који су занимљиви и изазовни, те је важно, каже, да и читаво друштво буде у кораку са временом.

Данашње радионице окупиле су десетине младих девојака, ученице средњих школа као и успешне жене које већ раде у ИТ индустрији.

Учеснице су кроз радионице посвећене развоју актуелних ИТ вештина радиле на пројектима програмирања робота, а кроз специјално дизајниран "Minecraft Education Edition", решавале изазове и задатке помоћу познавања народне књижевности и програмирања.

Радионице осмишљене као комбинација програмерских вештина и опште културе, води професорка Прве Крагујевачке гимназије Катарина Вељковић, која се прошле године нашла међу топ 50 наставника света.

У оквиру скупа одржана је и панел дискусија посвећена женама лидерима у ИТ индустрији, где су даме које су се успешно оствариле у тој сфери говориле о изазовима, предрасудама, али и могућностима које каријера у тој области нуди женама.