Google строжи према апликацијама које прате локацију

Новости Онлине

26. 02. 2020. у 23:07

Све апликације у Google Play продавници ће морати да прођу нову рунду провере

Google строжи према апликацијама које прате локацију

Depositphotos

ДО почетка новембра ове године све апликације у Google Play продавници ће морати да прођу нову рунду провере како би показале да ли им заиста треба локација корисника како би функционирале.

Промене ће како је најављено у блог посту Андроид девелоперима ступити на снагу за све нове апликације у Play продавници од 3. августа, а за све апликације уопштено од 3. новембра ове године.

Иако је праћење локације од кључне важности за бројне апликације и сервисе, та опција може бити прилично инвазивна ако је апликације користе беспотребно. Праћење у позадини може бити још неугодније јер је могуће да корисник уопште није свестан да уређај и софтвер прате његово кретање. Нови поступак провере требало би да присили апликације да понуде оправдање за коришћење праћења, и ограниче могућности праћења уколико оправдање није задовољавајуће.


Које апликације ће Google прихватити?

У Google-у кажу како ће нови поступак проверавати да ли је за основну функционалност апликације заиста потребан приступ подацима о локацији у позадини. На пример, апликација друштвене мреже која омогућава укључивање праћења локације за дељење тих података с пријатељима не би требало да буде проблематична. Међутим, теже ће се оправдати апликација за проналажење продавница јер она може да буде подједнако функционална и ако податке о локацији користи само док је укључена.

Уколико је корисник добио јасно обавештење о томе како се користе подаци о праћењу, апликација ће имати веће изгледе да буде прихваћена, додају из Google-а. Такође, подсетили су развојне програмере како су одговорни не само за властити рачунарски код, већ и за софтверске алате других девелопера које користе у својим апликацијама.


Извор: ПЦ Прес


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mire

28.02.2020. 09:08

Ne razumem zašto je potrebna lokacija bilo kojoj aplikaciji koja ne služi za navigaciju korisnika.