Обавезно ово урадите телефону СВАКИ ДАН

Novosti Online

20. 02. 2020. у 23:46

Обавезно ово урадите телефону СВАКИ ДАН

Depositphotos

Важан моменат у превенцији грипа је да обавезно, сваки дан кад дођемо кући адекватно дезинфикујемо свој мобилни телефон, јер телефон је ствар са којом сви ми најчешће имамо контакт током дана
Процедура је прилично уобичајена и нема разлога да је избегавате, јер не траје дуго, а може да допринесе очувању вашег здравља.


Кад је сезона грипа и сличних болести у пуном јеку, то би могла бити кључна ствар.


Ових дана путем медија лекари и епидемиолози саветују нас да је поред вакцинације једина превенција против грипа, али и против разних других вируса - избегавање блиског контакта са оболелим особама, избегавање додиривања носа, уста и очију прљавим рукама и, наравно одржавање хигијене руку, односно редовно прање руку.


Поред тога, важан моменат у превенцији јесте да обавезно, сваки дан кад дођемо кући адекватно дезинфикујемо свој мобилни телефон, јер телефон је ствар са којом сви ми најчешће имамо контакт током дана, па уколико не дезинфикујемо телефон то врло лако може чак и анулирати ефекте прања руку.


Мобилни телефони и таблети свакодневно се додирују прљавим рукама, па се на њима налази велики број бактерија и вируса, који потенцијално могу да изазову различите здравствене проблеме. Истраживања су показала да просечан телефон има чак 18 пута више бактерија од даске на WC шољи, које се дефинитивно неће уклонити брисањем телефона о рукав или ногавицу панталона (што је, признаћемо за већину нас уобичајена процедура).


Али како онда стварно очистити и дезинфиковати телефон и таблет рачунар?


Добра вест јесте да све што је потребно за тај посао већ имате код куће. Наравно, пре него што кренете са детаљним чишћењем телефона потребно је направити неколико припремних радњи. Немојте никако током тог процеса држати телефон на пуњачу или га допуњавати путем поwер банк-а. Искључите телефон и, ако је то могуће, извадите батерију из њега. Ако телефон није водоотпоран не би било лоше да прекријете све отворе на неки начин (гумени чепови, лепљива трака…), како би смањили могућност уласка воде у његову унутрашњост.


За чишћење је најбоље да користите неку микрофибер крпу. Оне су довољно мекане да неће изгребати стакло, а истовремено имају и велику моћ прикупљања нечистоћа. Добро ће доћи и крпице за чишћење наочара. Путем ових крпа можете да уклоните масноће, које се прикупљају на телефону током употребе. Крпе немојте да квасите у потпуности - само навлажите један крај и добро га оцедите пре него што кренете са чишћењем.


Оно што је врло битно нагласити јесте да, ако користите неко специјализовано средство за чишћење екрана, никад га не прскајте директно на телефон, већ на крпу. Након чишћења влажним делом, обавезно пребришите уређај још једном, али овог пута сувим делом крпе. На тај начин ћете уклонити све трагове влаге. Уколико немате адекватну крпу добро ће послужити и најобичнија вата.


За детаље који су тешко доступни или који захтевају детаљније чишћење, можете да искористите штапиће за уши са ватом. Благо навлажите вату и утрљајте је на тешко приступачне делове и конекторе.


Прочитајте још: Уништите легло бактерија на телефону: Ова два састојка вам требају


Ако желите да будете сигурнији да ће се чишћењем уклонити и вируси, можете да направите раствор воде и алкохола у размери 60% воде и 40% алкохола (медицинског, који можете да купите у било којој апотеци), саветује профи блог. Уместо воде и алкохола, можете да користите и другу комбинацију - дестилована вода и сирће. У овом случају искористите раствор који ће садржати 50% воде и 50% сирћета.


Након што завршите чишћење, оставите телефон неко време искључен, да будете сигурни да су се осушиле евентуалне микро капљице, које су можда успеле да уђу у неки од конектора. Ову процедуру можете да обављате онолико често колико желите, односно кад год сматрате да вам се уређај запрљао.


(mondo.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације