Лaри Теслер, легенда раног развоја рачунарске науке, преминуо је у 75. години. Теслер је најпознатији по компјутерским наредбама за копирање, пребацивање, сечење...


Његове компјутерске наредбе олакшале су живот и свакодневно их користе стотине милиона људи, а врло мало њих зна ко их је заправо смислио.

Лaри Теслер почео је да ради у Силицијумској долини 60-их година, када је рачунарска наука била још у повоју, а компјутери нису били на располагању већини људи.


Великим делом захваљујући његовим иновацијама, које су укључивале наредбе "cut" (исеци), "copy" (копирај), "paste" (налепи), "find/replace" (пронађи/замени), компјутери су постали једноставни за употребу већини људи, преноси ББЦ.


Компанија „Зерокс“, где је Теслер провео део каријере, одала му је почаст, наводећи да је свачји радни дан једноставнији захваљујући његовим револуционарним идејама.

Теслер је рођен у Бронксу 1945. године и студирао је на Универзитету Стенфорд у Калифорнији. После дипломирања, специјализовао се и посвети осмишљавању рачунарског интерфејса, односно прављењу компјутера лакшим за употребу.


Каријеру је започео у истраживачком центру „Зерокса“ у Пало Алту, након чега га је Стив Џобс довео у „Епл“ где је провео 17 година и постао шеф научног тима.


После „Епла“ покренуо је сопствени образовни стартап, а радио је повремено и за „Амазон“ и „Јаху“.

(РТС)