Још једна апликација за дописивање, замишљена као конкуренција за WhatsApp, више не може званично да се преузме ни за iOS ни за Андроид, због навода о шпијунажи.

Ова апликација је стекла велику популарност у Уједињеним Арапским Емиратима, с обзиром на чињеницу да су апликације као што су WhatsApp и Skype блокиране у овој земљи. ТоТок се чинио као добра алтернатива, међутим, премашио је очекивања па је постао популаран широм света.

ТоТок, међутим, сада није доступан ни за iOS ни за Андроид уређаје, а разлог је кршење правила. Детаља, бар за сада, нема.

New York Times је обавио истрагу, а разлог уклањања је то што ТоТок наводно прикупља све типове информација о активности својих корисника, укључујући разговоре и локације.

Као и већина сличних апликација за дописивање, ТоТок је тражио дозволу од корисника да приступ камери, фотографијама, микрофону, локацији, календару и контактима. То је наводно омогућило обавештајној агенцији Уједињених Арапских Емирата да апликацију користи као алат за надзор, односно шпијунирање.

ТоТок тврди да је уклањање апликације резултат "техничког проблема" и да се ради на решењу. О шпијунирању није било речи.

Већ се једном десило да tоТок буде уклоњен. Апликација је почетком јануара враћена на Google Play Store, ситуација се смирила, али је tоТок сада поново недоступан за кориснике, пише портал Klix.

B92.net