Експерти са Универзитета у Техерану пре нешто више од 10 година представили су прву верзију робота по имену Сурена. Нешто мало после тога и верзију Сурена 2 која је могла и да хода, док се 2015. године појавила и Сурена 3.


Пет година касније експертски тим представио је и Сурену 4 - новог робота који је далеко напреднији од својих претходника. У новом видеу којим се представиља нова хуманоидна варијанта може да се види како робот подражава људско понашање, хвата флашу воде и исписује своје име, пише IEEE Spectrum.


Можда је најзанимљивија функција способност фотографисања, па је нова Сурена успела да направи селфи са групом људи која јој прави друштво у споту.


Сурена 4је и покретљивија, а покрети су спретнији, и то захваљујући сензорима који се налазе у дну механичких стопала и олакшавају кретање по различитим површинама, па тако што се свако стопало одмах прилагођава подлози. Брзина кретања се попела на 0,7 километара на сат, што је напредак у односу на 0,3 километра које је прелазила Сурена 3, преноси ПЦ Пресс.

Иако компаније као што је Бостон Дajнамикс (Boston Dynamics) предњаче на овом пољу, а са роботима као што је Атлас, Сурена 4 боље избегава падове, будући да се фокусира на кретање целог тела, а не на одвојене целине, што је добар предуслов за даљу успешну еволуцију, и роботе који све више личе на своје творце.


(Телеграф.рс)