Ако укључите ову опцију на Андроиду, ваш телефон биће у опасности

Новости Онлине

14. 02. 2020. у 23:33

Ако укључите ову опцију на Андроиду, ваш телефон биће у опасности

AP Photo/Kin Cheung

"Уљезу" је потребно да зна само МАЦ адресу мете, а то је често лако погодити по понуђеном називу

АКО користите Андроид телефон који није новијег датума, вероватно би требало да потражите ажурирање система.

Сигурносни истраживачи из EPHW-а открили су да уређаји који раде на Андроид 8 и Андроид 9 оперативним системима имају BlueFrag, Bluetooth сервис који омогућава нападачима да неприметно убаце злонамерни софтвер у ваш телефон и украду вам податке.

"Уљезу" је потребно да зна само МАЦ адресу мете, а то је често лако погодити по понуђеном називу. Док вам он претражује по телефону, ви највероватније нећете ни приметити да сте нападнути.

BlueFrag не ради на Андроид 10 телефонима, а могуће је да је овај Bluetooth сервис проблематичан и на уређајима старијим од Андроида 8, али то није испитано. За сада се можете заштитити тако што ћете искључити Блуетоотх или тако што ћете инсталирати сигурносни додатак из фебруара 2020.

Да бисте били изложени нападу, морате бити релативно близу нападача, а ови упади у телефоне најчешће се догађају на јавним местима где је велики број могућих мета. Код већине уређаја подложних нападу проблем је што су остали без софтверских ажурирања или их не примају редовно.

Како су Андроид 8 телефони старији од две године, вероватно никад нећете добити сигурносно ажурирање које ће вам поправити Bluetooth. Осим тога, произвођачи имају рок од 90 дана да поправе грешку у сисстему, што кориснике може оставити незаштићеним и по неколико месеци, чак и ако редовно врше ажурирање телефона.

Како већина корисника Андроид телефона користи верзије старије од Андроида 10, у годинама које долазе њихови приватни подаци углавном ће остати незаштићени, пише Index.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације