Америчке телекомуникационе компаније, Т-Мобајл и Спринт добиле су, након неколико година натезања, зелено светло за спајање вредно 26 милијарди долара.

Федерални суд у Њујорку је одобрио повезивање два гиганта телеком индустрије, што је одлука која ће драматично променити америчко бежично тржиште, оцењује ЦНН.

Судија је притом одбио тужбе које је поднело 13 америчких савезних држава као и округ Колумбија, који су настојали да блокирају спајање, и тако омогућио споразум који ће створити трећег највећег телеоператера у САД-у са више од сто милиона корисника.

Новим договором ће настати три пођеднака ривала у сектору - “нови” Т-Мобајл, Верајзон и АТ&Т.

Према одлуци суда, Спринт више није могао самостално да функционише као снажан национални конкурент будући да је, упркос четвртој позицији на тржишту, убрзано губио кориснике и није могао да прати друге телеоператере у 5Г трци, преноси портал новац.хр.

Банкротирањем Спринта, које је било изгледно, његове услуге би биле распродате свим трима компанијама чиме би, сматра федерални суд, ојачала доминација Верајзона и АТ&Т-а. На овај начин, како су објаснили, Спринт-Т-Мобајл ће имати око 30 одсто тржишта и бити достојан ривал.

Поред тога, обе компаније су продале телевизији Диш Нетворк део својих услуга како би она постала нови бежични пружалац услуга, што је био услов власничког повезивања и уједињења послова Спринта и Т-Мобајла, који је у већинском власништву Дојче Телекома.

Из Спринта и Т-Мобајла су поручили да ће отворити 600 нових пословница и пет нових центара за корисничко искуство, чиме ће се створити и нових 12.000 радних места и то углавном у мањим местима.

Након вести о мега-спајању, акције Спринта су скочиле за невероватних 77 одсто, пише Вашингтон Пост, док су Т-Мобајлове порасле за готово 12 одсто. Финализација споразума се очекује почетком априла.