Дешава се да Windows 10 ради споро баш онда када нам је најпотребнији. Ево неколико савета како можете да убрзате рад свог рачунара.

Microsoft је потрошио више од деценије у оптимизовању рада Windows оперативног система. Мотиви су разни. Један је био да се омогући произвођачима рачунара да праве јефтиније лаптопове.

Други мотив је била могућност Windows-а да ради на телефонима и таблетима који су имали само 1ГБ или 2ГБ РАМ меморије. Вероватно ништа од овога више није битно, с обзиром на неуспех Windows телефона и то колико је јефтино надоградити РАМ.

Пре неколико година, Мицрософт је експериментисао са верзијом Wиндоwс 10 под називом "Windows Lean". Његова главна сврха била је постављање на таблете и јефтине лаптопове са само 16 ГБ или 32 ГБ простора за складиштење. Срећом, чини се да је та идеја напуштена.

Пустите Windows да се сам оптимизује

Најједноставнија метода убрзања је рећи Windows да сам побољша перформансе.

Да бисте то учинили, у пољу за претрагу Старт менија укуцајте Adjust и кликните Adjust the apperance and performance of Windows.

Изаберите Adjust for the best performanse и Windows ће уклонити непотребне графичке ефекте. Можете да користите Custom да задржите све функције које желите.

Можете и да покренете Control Panel, откуцајте Power у пољу за претрагу у горњем десном углу и изаберите Choose a power plan.

Већина рачунара је постављена на Balanced. Ако изаберете Power saver, то ће смањити перформансе и продужити трајање батерије. Са друге стране, High performance ће пружити најбоље перформансе, али ће користити више енергије.

Шта вам "једе" РАМ меморију?

У овом случају Task Manager пружа грубе, али корисне информације. Да бисте га покренули, притисните Ctrl+Alt+Del.

Кликните Name да бисте сортирали апликације по имену. Колона Меморy приказује колико меморије троши сваки отворени програм. Да бисте олакшали разумевање колоне, десним тастером миша кликните на заглавље, изаберите Resource values -> Meny -> Percents.

Прочитајте још - Нови баг може да вам успори компјутер - ево како да проверите да ли га имате

Осим овога, и Process Explorer је од користи. Два пута кликните на било који процес да бисте видели колико меморије користи. Овако брза провера било ког програма ће вам рећи да ли неки програми троше више меморије него што вреде.

Видите шта се покреће аутоматски

Из одељка Start -> Settings -> Apps можете да видите који програми се покрећу аутоматски када се рачунар укључи. Ту можете да онемогућите оне који вам нису потребни, како не би додатно трошили меморију и успоравали рачунар.

Task Manager вам такође омогућава да рестартујете, суспендујете или "убијате" програме, што може бити корисно ако неки малwаре дође до вашег рачунара.

Паметно бирајте претраживач

Већина Windows рачунара најбоље ће да ради са Microsoft Edge, делом и зато што је овај Microsoft browser. Ипак, релативно скоро је изашао нови Microsoft Edge базиран на Chromiumu, па и није нека велика разлика шта ћете изабрати, пише Гардијан.

Шта још можете да урадите како вам претраживач не би радио преспоро: Немојте да инсталирате много додатака и не отварајте много табова. Ако и имате много табова, Lazy loading browser ће да користи "refresh" опцију само за оне табове на које кликнете, па неће претерано успоравати рад док сте на интернету.

(б92)