Резултати анкете платформе Вибер, спроведене у девет земаља региона поводом Међународног дана заштите података о личности, показали су да је грађанима Србије приватност и безбедност на интернету од изузетне важности.

Вибер је питао 4.000.000 корисника у Мађарској, Грчкој, Бугарској, Словачкој, Чешкој, Хрватској, Србији, Словенији и Пољској шта сматрају важним за очување дигиталне приватности.

У анкети је учествовало више од 170 хиљада људи широм региона, од чега више од 40.000 у Србији.

Корисници Вибера из Србије, њих 88 одсто, нагласило је да су им приватност и безбедност података од изузетне важности.

Однос према овом питању је сличан и у другим земљама региона, односно у Грчкој, Пољској, Словенији, Хрватској и Бугарској, док је за Чехе и Словаке то мање битно, каже се у саопштењу компаније Ракутен Вибер.

Друго питање у анкети било је да ли се корисници осећају спокојно уз постојећи ниво приватности на интернету, а резултат је показао да је више од половине корисника Вибера из Србије, који су учествовали у анкети, задовољно тренутним стањем заштите која им се нуди, а нешто више од једне трећине би желела да је тај ниво виши.

Готово исти проценат је оних који сматрају да је потребно увести нова правила за заштиту (47 одсто) као и оних који су постојећим стањем задовољни (41 процената), док 12 посто верује да ће се наћи начина да интернет, како се наводи, "сам себе регулише" у блиској будућности.

Убедљиво највећи број корисника Вибера из Србије (преко 65 одсто) желело би да ова апликација за размену порука садржи функције помоћу којих ће моћи сами да одаберу који њихови подаци ће моћи да се деле са другима, а који остати потпуно приватни, наводи се, између осталог, у резултатима анкете.