Бољи дани за дигитални новац: Централне банке заједно испитују да ли да уводе криптовалуте

Танјуг

21. 01. 2020. у 19:20

Бољи дани за дигитални новац: Централне банке заједно испитују да ли да уводе криптовалуте

Free Images Pixabay

Велике централне банке у свету удружиле су се у истраживању да ли треба да емитују криптовалуте јер употреба готовине опада и јер се све више људи окреће електронским облицима плаћања

Велике централне банке у свету удружиле су се у истраживању да ли треба да емитују криптовалуте јер употреба готовине опада и јер се све више људи окреће електронским облицима плаћања.

Студијску групу чине Европска централна банка, Банка Јапана, Банка Канаде, Банка Енглеске, шведска Риксбанка и Швајцарска национална банка.

Оне су саопштиле данас да ће проценити потенцијал за увођење дигиталних валута у својим матичним земљама, преноси агенција АП.

Шведска централна банка ово питање проучава већ неколико година и наручила је пилот пројекат будући да употреба готовине у тој земљи пада. За сада није донела било какву одлуку.

Постојеће дигиталне валуте попут биткоина нису погодне за плаћање јер им вредност оштро осцилира. Фејсбук је покренуо пројекат Либра о такозваном "стејблкоину" - ценовно стабилној дигиталној валути везаној за стварне постојеће валуте.

Неколико главних партнера, као што су Виза, Мастеркард, ПејПал и иБеј, напустили су асоцијацију основану за праћење Либре јер су се суочили са притиском регулаторних органа, додаје АП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације