Пољска и Србија су водеће земље у јужној и централној Европи по броју захтева упућених Твитеру за информације о налозима на тој друштвеној мрежи, показују подаци из њеног најновијег извештаја.


У извештају за период од јануара до јуна 2019. године, наводи се да је Пољска послала 56 захтева за информације о налозима, а да је Твитер доставио тражене информације за свега два одсто захтева, објавила је Балканска истраживачка новинарска мрежа (БИРН) на својој платформи БИРД.


На другом месту је Србија која је послала 27 захтева за информације о налозима, а Твитер их је доставио за седам одсто случајева.


Захтеви за информације односе се на званичне захтеве влада и невладиних организација које је компанија добила за налоге на друштвеној мрежи Твитер и на апликацији за мобилне телефоне Перископ, у власништву Твитера.


Чешка и Северна Македонија су на трећем месту са по четири захтева за информације о налозима, на које друштвена мрежа није позитивно одговорила.


Босна и Херцеговина је послала три захтева на које Твитер такође није доставио информације.


Кад је реч о захтевима влада за достављање хитних информација, Пољска води са 21 таквим захтевом, а Србија је друга са 13. Твитер је Пољској доставио неке информације у пет одсто таквих случајева, а Србији у 15 одсто.


Чешка је послала три захтева за хитне информације, а Црна Гора и Косово по један, али Твитер никоме од њих није изашао у сусрет.


Твитер наводи да захтеве процењује од случаја до случаја како би утврдио да ли постоји непосредна претња, укључујући опасност од смрти или тешке физичке повреде особе.


У таквим ситуацијама, како се наводи, ако постоји информација релевантна за спречавање претње, Твитер може да је достави надлежним безбедносним агенцијама.


Прочитајте још: Досадни Твитер алгоритам вас данима "филује" глупостима? Ово је начин да га победите!


Међу захтевима за уклањањем садржаја са друштвене мреже такође предњаче пољски којих има 10, следи Србија са два и Албанија с једним, али ни у једном од тих случајева није било позитивног одговора Твитера.