Када је британска полиција користила камере за препознавање лица како би пратила групе људи које су дошле на фудбалску утакмицу у Велсу, неки навијачи су протестовали покривајући лица.

Чак је и шеф суседних полицијских снага рекао да се томе противи, пренео је АП.

Полиција Јужног Велса поставила је комбије опремљене модерном технологијом испред стадиона Кардиф, скенирала је људе у реалном времену и привела свакога ко је био на црној листи због неприличног понашања у прошлости.

Активисти за људска права и присталице тима организовали су протест пре утакмице између Кардиф Ситија и Свенси Ситија, носећи маске, фантомке и шалове око лица.

"То је несразмерно ризику“, рекао је Винс Елм, председник Удружења фудбалских навијача Велса, које је помогло у организовању протеста.

"Фудбалски навијачи осећају се као да су на мети“ и да се употребљавају као заморчићи за тестирање нове технологије, рекао је он.

Надзор у реалном времену који се тестира у Британији једна је од агресивнијих употреба препознавања лица у западним демократијама и поставља питања о томе како ће технологија ући у свакодневни живот људи.

Власти и компаније су нестрпљиве да би га користили, али активисти упозоравају да угрожава људска права.