РИМ
СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ


ПРЕКОМЕРНО коришћење мобилног телефона у дугом периоду подстиче појаву оболења одређеног типа тумора, то је образложење пресуде и потврда да постоји таква узрочна веза, а стигла је из Апелационог суда у Торину.

Пресуда је изречена по тужби бившег запосленог радника у Телекому из места Ивреа, а који је био изложен свакодневно на послу у дугом периоду радиофреквентним таласима мобилног телефона. Првостепена пресуда из 2017. већ је дала за право раднику који је оболео због дугог коришћења мобилног телефона а сада је стигла и ова Апелационог суда да "оболење акустичног неуринома јесте узроковно радом са мобилним телефоном".

Прочитајте још: Гледање у телефон пред спавање ипак НИЈЕ штетно

Суд се обратио експертима, ангажовао судске вештаке и на крају изрекао другостепену пресуду, јер је установљена веза између узрока то јест знатне изложености на послу радиофреквенцији од мобилног телефона. Закљчивши да је очигледна веза између оболења неуринома, бенигног тумора таласа које емитује телефон.

Још 2012. Касациони суд је установио да свакодневно продужено коришћење мобилног телефона током низа година може имати улогу "коузрочника у генези неких тумора нерава у лобањи". Међутим ниједна студија до сада није научно показала сличну повезаност.

Међународна агенција за истраживање оболења од рака Светске Здравствене Организације је пре неколико година оквалификовала таласе радиофреквенције које емитују мобилни телефони као "могућни узрочник карцинома код човека", појаснивши, на основу још недовољних доказа тог односа са церебралним туморима, или другим типом тумора.

Прошлог лета Национални Институт за здравље након што је анализовао све студије објављене у периоду између 1999. и 2017. године закључио је како ни у једном случају није подвучено повећање ризика од оболења тумора, малигног или бенигног тумора, церебралног тумора или тумора пљувачне жлезде.

Много је критичније међутим Оделење за Неурологију Универзитетске клинике "Ђемели" у Риму које је издало саопштење да "продужено коришћење мобилног телефона наноси штету мозгу и може потпомоћи развоју тумора".

Распламсале се полемике о налазима науке, одлуци судија и иде се у поређењима са неким другим изворима електромагнетних таласа, на пример оних које емитује сунчева светлост, постављајући питање како то да ниједан спасилац на плажи, изложен сунцу сатима сваког дана, није тужио структуру где ради тврдећи да је оболео од рака коже, јер му ниједан сидија не би дао за право.

Остаје питање коме да верујемо, након изрицања пресуде Апелационог суда у Торину, суду или науци!