Компанија Самсунг Електроникс саопштилаје данас да ће њен оперативни профит у последњем кварталу вероватно бити нижи за 34 одсто у односу на годину раније, што би био мањи пад од очекиваног захваљујући повећању испорука смартфона и постепеном стабилизовању цена компјутерских чипова.


Јужнокорејски технолошки гигант је проценио оперативни профит за тромесечје октобар-децембар на 7,1 хиљаду милијарди вона (6,0 милијарди долара), што би био пад од 34,26 процената у односу на исти период 2018. године, преноси агенција АП.


Из Самсунга су навели да је приход компаније вероватно пао за 0,46 одсто, на 59 хиљада милијарди вона (50 милијарди долара), али нису дали резултате остварене у различитим пословним сегментима. То ће учинити када објаве коначни извештај о пословању крајем овог месеца.


Самсунг, највећи светски произвођач паметних телефона и полупроводника, претрпео је снажан пад добити у последњих годину дана, будући да глобално превелика понуда ове индустрије приморава произвођаче чипова да снизе цене како би очистили залихе.


Ова компанија је проценила оперативну добит за целу 2019. годину на 27,7 хиљада милијарди вона (23,5 милијарди долара), што би био пад од 53 процента у односу на претходну годину.


Прочитајте још: Самсунг прекинуо производњу мобилних телефона у Кини


Аналитичари кажу да постоје знаци да глобално тржиште меморијских чипова почиње да се стабилизује услед раста тражње за серверима и мобилним уређајима.