Откада је уведен 2018. године, нови Твитер (Twitter) алгоритам нервира велику већину корисника те друштвене мреже, а неке је чак и натерао да смање време које на њој проводе. Годинама је Твитер платформа функционисала као једноставан RSS feed, приказујући садржај корисника које смо одлучили да пратимо по редоследу обрнутом од хронолошког (новији твитови се приказују у врху, док је за старије потребно ангажовати палац).

Међутим, и Твитер се, попут других мрежа, усмерио ка примени алгоритма који покушава да погоди шта корисници желе да виде. То значи да је направљен да кориснике што дуже задржи на платформи, успут их приморавајући да погледају понеку рекламу, али и спајајући их са људима који су, макар на први поглед, најгора, а не најбоља препорука.

Иронично, функција која има за циљ да "квалитетне твитове приказује на врху", показала се као изузетно лоша, и неретко је највеће "смеће" од твитова стављала у први план. Додуше, ту опцију је могуће искључити, али неке друге функције и алгоритми одговорни су за појаву твитова које заправо не желимо да видимо, само због тога што су их, на пример, "лајковали" људи које ми пратимо.

Такође, постоји и листа за игнорисање (Muted list) чија намена је да одређене речи или фразе које желимо да избегнемо спречимо да се појављују. Наравно, на њих је могуће ставити и друге кориснике против којих, често, немамо ништа лично, али можда пречесто објављују нове твитове, или их пратимо из чисте учтивости, али нас нимало не занима шта имају да поруче. На ту листу могу се додати и читави хегштегови. Временом, листа "ућутканих" постане све већа, огромна, али ни то не решава проблем непожељних твитова, пише Vice.

Решење постоји! Уколико на листу за игнорисање додамо одговарајући стринг (тачно одређени низ карактера - слова, бројева, знакова), можемо променити начин на који Твитеров алгоритам шаље садржај у наш "feed".

Када се улогујете, идите на подешавања (Settings), па на обавештења (Notifications), затим на игнорисане речи (Muted words), и у поље упишите неки од ових стрингова (или све њих).


- suggest_activity_tweet (Twitter платформа ће престати да вам приказује твитове који ће вам се "можда" допасти.)

- suggest_recycled_tweet_inline (Twitter вам више неће приказивати исте твитове по више пута.)

- suggest_pyle_tweet (Twitter ће престати да вам приказује твитове људи које не пратите, а које је неко лајковао.)

- suggest_grouped_tweet_hashtag (Twitter ће престати да вам приказује твитове који садрже популарне хегштегове који се тренутно трендују.)

- suggest_who_to_follow (Twitter ће престати да вам приказује твитове који садрже популарне хегштегове који се тренутно трендују.)


Овај "хак" је годинама био јавна тајна. Међутим, пре неколико дана, Ендру Парсонс је "твитнуо" листу стрингова и тиме усрећио многобројне кориснике који не могу или не желе да престану да користе Твитер упркос ђубрету које им се свакодневно сервира. Сада ће поново моћи да преузму контролу над изгледом свог "зида", или како би то рекли наши твитераши - "лајне".
(Телеграф.рс)