Према најавама, мрежа пете генерације (5Г) донеће четврту индустријску револуцију и променити начин на који ствари функционишу у већини људских делатности.

Сама технологија омогућава пренос података бржи од једног гигабајта по секунди и битно смањује време латенције, односно време чекања одговора на захтев и омогућује спајање више корисника на једну базну станицу него до сада.

Увођење 5Г мреже је предуслов за стварање паметних градова у пуном смислу те речи, пише Вечерњи лист.

АУТОМОБИЛСКА ИНДУСТРИЈА

Нова технологија која долази с 5Г мрежом учиниће наше аутомобиле паметнијим, односно омогућиће им да међусобно комуницирају. Аутомобили спојени на 5Г мрежу моћи ће да комуницирају с другим аутомобилима и информишу их о смеру и брзини кретања, а моћи ће да комуницирају и са семафорима и другом путном инфраструктуром, чиме ће се знатно побољшати сигурност на путевима.

МЕДИЦИНА

У погледу медицине, 5Г технологија се најчешће спомиње у контексту виртуелне дијагностике, али брзина и поузданост омогућиће хирурзима да коришћењем роботских руку обављају операције на даљину, затим виртуелни мониторинг пацијената јер та брзина интернета омогућава тренутну реакцију. Ово ће посебно доћи до изражаја када су у питању хитни случајеви у којима је време од кључне важности.

САОБРАЋАЈ

Уз већ поменути развој комуникације аутомобила с другим аутомобилима, 5Г технологија ће омогућити семафору да обавести аутомобил за колико ће секунди променити светло па ће возач моћи брже и квалитетније да реагује у саобраћају. Исто тако, семафори ће се аутоматски прилагођавати стању на раскрсницама, што ће осетно смањити гужве у саобраћају.

ЕНЕРГЕТИКА

Примена 5Г мреже омогућиће велике промене у енергетском сектору, поготово по питању сигурности и поузданости. Роботски системи замениће људе на потенцијално опасним пословима и задацима, омогућити већу аутоматизацију процеса, а комплетни систем би требало да буде поузданији и ефикаснији него до сада.

ПОЉОПРИВРЕДА

Увођењем 5Г технологије омогућиће потпуну аутоматизацију и повезивање радних машина до те мере да ће сви трактори и сличне машине функционисати без возача. Нове технологије омогућиће паметан узгој биљака и оптимизацију наводњавања и фертилизације, анализу тла и боље резултате у пољопривредној производњи.


Б92.нет