У нашим мобилним телефонима углавном се налазе литијум-јонске батерије. Иако су направљене тако да подносе ниске температуре, и оне имају своја ограничења.

Агонија чекања да укључите ваш аутомобил у зимским данима или да покренете мобилни телефон су вам, вероватно, познате. Поставља се питање, зашто нам се чини да се хладно време и батерије једноставно не слажу?

Амерички блогер Хенк Грин објашњава да није технологија та која телефоне чини нефункционалним на хладноћи, већ је у питању хемија, која овај проблем чини тежим за решавање.

Најкраће објашњење је да се батерије ослањају на хемијске реакције да би радиле, а ниске температуре те реакције успоравају или заустављају.

"Температура је мерна јединица топлоте, а на молекуларном нивоу, топлота је кретање. Више температуре значе више молекуларног кретања и више сударања молекула, што значи ефикасније хемијске реакције. У суштини, када температура опадне, хемијске реакције се успоравају. Зато примећујете да неке батерије раде боље од других током зиме. Нису све направљене од истог материјала, па због тога различито и раде", објашњава Грин.

Постоје батерије које готово никако не могу да раде на хладноћи. Грин, између осталог, саветује да никада не износите даљински управљач за ТВ, или друге уређаје, на температуре испод нуле.

У нашим мобилним телефонима углавном се налазе литијум-јонске батерије. Иако су оне направљене тако да подносе ниске температуре, и оне имају своја ограничења. Перформансе тих батерија, каже Грин, преваре телефон тако да "мисли" да је празан.

"Ваш телефон нема термометар што значи да не зна колико је хладно, па само претпоставља да нема ништа од батерије да би одреаговао. Дакле, телефон вам говори да му је батерија слаба, када је уствари само хладно. Зато загрејте батерију да бисте створили додатну реакцију, па ће телефон схватити да још може да ради", рекао је Грин у свом видео блогу.

Аппле, иначе, упозорава да њихове уређаје, iPhone и iPad, са iOS оперативним системом, треба користити на температурама између 0 и 35 степени Целзијуса, подсећа Klix. Температуре које од тог распона одступају могу да скрате рок трајања батерије и проузрокују да се уређај понаша неуобичајно.

Стручњаци зато предлажу да током зиме телефоне носите тако да је страна на којој се налази батерија ближа вашем телу. Уколико вам се телефон искључи на ниским температурама, немојте да покушавате да га укључите док га не загријете на собној температури.

Такође, водите рачуна о томе да батерију увек држите напуњену између 20 и 80 одсто капацитета.
(Телеграф.рс)