Многи се брину да ће им профили бити хаковани, свесни да је све лакше бавити се интернет криминалом, али постоје и они који не маре много за то. Доказ да нису свесни ризика који предузимају у онлајн простору јесу слабе шифре које користе за улазак на налоге, пише НБЦ Неwс.


Зато је направљена листа најчешћих и најгорих лозинки, које многи користе несвесни да хакери управо прво користе њих када покушавају да уђу на туђи профил.


Да ли је и ваша шифра на следећој листи?1) 123456


2) 123456789


3) qwеrty (прва слова на тастатури)


4) password


5) 1234567


6) 12345678


7) 12345


8) Iloveyou


9) 111111


10) 123123


У остале слабе лозинке спадају и следеће: админ, welcome, 654321 и 55555.


Ова листа настала је на основу анализирања пет милиона процурелих шифри, које су олакшале крађу података корисника интернета.


- Људи желе да користе шифре које си лаке и које се без проблема памте и у томе нема ничег чудног, али су оне веома несигурне, нарочито ако једну лозинку користите за више налога - каже Морган Слејн, директор провајдера „SplashData“, који је и направио извештај о најгорим шифрама.


Скоро 10 процената свих компјутера на свету користи једну од 25 најгорих лозинки, а чак 3 одсто људи користи ону на врху листе – 123456.


- Мало је застрашујуће што је то тако, јер хакери обично прво испробавају најчешће шифре када хоће да уђу на нечији налог. Тако људи ризикују да им буде украден идентитет у онлајн свету - објашњава Слејн.


Како бисте надмудрили хакере или им бар знатно отежали посао, треба да знате шта значи јака шифра. Прва ствар коју морате да запамтите је да не користите исту лозинку за неколико налога, што ради 80 одсто људи. За сваки налог треба да имате другачију шифру. Осим тога, придржавајте се следећих савета:1) Направите дугу шифру

Стручњаци тврде да је најбоље да она има између 12 и 20 карактера.


2) Јединственост

Многи користе појмове које највише воле у лозинкама, што је хакерима лако да провале ако пажљиво гледају ваше профиле. Треба да направите јединствену шифру која је спој неспојивих појмова који су вама значајни.


3) Мешавина

Мешајте бројеве са словима. Ако лакше памтите бројеве, уметните у њих једну до две речи, а ако лакше памтите појмове, ставите број где год вам је згодно.


(Telegraf.rs/В. Т.)