Генетичар Џорџ Черч са Харвард универзитета прилично је амбициозан када су истраживања ДНК материјала у питању, па су се на његовој листи нашли пројекти који би могли да спрече старење, те да од људских бића направе суперхероје.

Најновију пројекат се тиче љубавног живота корисника дејтинг апликација, а Џорџ је отишао корак даље, те замислио сервис који би кориснике повезивао на основу информација о ДНК материјалу.

Основна идеја је да се спрече урођена генетска обољења, тако да ту нема места романтици. Да би се разумело како апликација функционише неопходна су макар основна знања о доминантним и рецесивним генима, те о томе да су доминантни гени, како и само име каже, они који односе победу у преношењу генетских информација.

Прочитајте још - Супружници често имају сличан ДНК

Тако је на пример ген за браон очи доминантан, док је онај за плаве рецесиван, па ако особа са тамним очима добије потомство са светлооким партнером, дете ће највероватније имати браон очи.

И док је боја очију мање важна, истиче се да су рецесивни гени одговорни и за нека генетска обољења, а особе које су носиоци углавном не знају ништа о томе, будући да су здраве јер су победу однели доминантни гени. Уколико се, пак, сретну две особе које носе рецесивне гене за исту болест, вероватноћа да њихово потомство оболи је око 25 одсто, па се Џорџ нада да би ДНК дејтинг апликација то могла да спречи и допринесе бољем стању целокупне људске популације.

(Извор: b92, pcpress)