Апликација има милијарду корисника: Конгрес САД их контролише, а подаци се чувају у Кини

NovostiOnline

12. 12. 2019. у 21:39

Апликација има милијарду корисника: Конгрес САД их контролише, а подаци се чувају у Кини

Depositphotos

ТикТок, апликација за стварање и дељење видео-снимака, има више од милијарду корисника широм света, а посебно је популарна међу млађим тинејџерима
ТикТок, апликација за стварање и дељење видео-снимака, има више од милијарду корисника широм света, а посебно је популарна међу млађим тинејџерима.

Иако је апликација прво "освојила" Сједињене Државе, брзо се проширила и у остале делове света.

У брзом свету друштвених мрежа, ТикТок (ТикТок) је најновији хит који полако, али сигурно, осваја и регион. ТикТок пре свега служи за снимања и дељење кратких видео-снимака до 15 секунди.

ТикТок је велика претња конкурентним апликацијама, попут Фејсбука и Инстаграма. Када је реч о преузимању апликације, сада већ има више од милијарду корисника или 500 милиона дневно активних корисника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Britanski ministar upozorava društvene mreže: Zaštite decu ili...

ТикТок је махом опсео млађе тинејџере, све оне који у онлајн свету траже нови начин комуницирања и изражавања, преноси Пословни дневник.

Познато је да Фејсбук као најпопуларнија друштвена мрежа има проблема с привлачењем најновијих нараштаја тинејџера који траже свој онлајн кутак. Снепчет је и даље врло популаран, ту је и Инстаграм када се ради о објављивању фотографија и видео-снимака, а сада и ТикТок.

С обзиром на једноставност коришћења и доступност алата за израду видео-снимака, ова мрежа је креативна и иновативна. Наравно, као и код других друштвених мрежа, постоје потенцијални ризици, попут изложености непримереним садржајима и дељења превише личних информација с непознатим особама, што свакако увек треба имати на уму.

На ТикТоку свако може да сними видео и "улепша" га уз помоћ разних филтера и неизоставну музичку подлогу и тако се изрази и привуче публику. За гледање видеа регистрација није потребна, али је, за даљју интеракцију и објаве, неопходна регистрација.

Иначе, ради се о кинеској апликацији која је под именом Douyin лансирана 2016. у Кини, а годину касније појавила се на светском тржишту као ТикТок.


Три месеца касније, приватна компанија ByteDance прикупила је толико новца да је компанију довела до вредности од 75 милијарди долара, а њен оснивач Zhang Yiming додао је милијарде својој "вредности".

Према Форбсу, богатство му се процјењује на 16,2 милијарде долара, по чему је девети на лествици кинеских милијардера.

Zhang је тридесетпетогодишњи софтверски инжењер који након низа инвестција у компанију сада поседује 24 одсто ByteDance.

С обзиром на затегнуте односе између Сједињених Држава и Кине, САД је пре три године отворио истрагу под окриљем националне сигурности. Наиме, ByteDance је тада аквизирао Musical.lu, апликацију из Санта Монике која је знатно придонела садашњим функционалностима ТикТока. А саслушање "тиктоковаца" одржано је тачно пре месец дана.

Тада су из ТикТока поручили да су и даље посвећени сарадњи с америчким Конгресом те да чине све да заштите приватност и сигурност података америчких корисника и промоцију слободног изражавања.

Будући да се ради о врло популарној апликацији, амерички надзор је и даље присутан јер је ТикТок је прва платформа од појаве друштвених медија који су популарни широм света развијена у Кини, што, чини се, генерише многе проблеме. Све су чешћа упозорења да се подаци чувају на кинеским серверима, где могу бити прослеђени кинеским властима.


Б92.нет

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације