Преварили инвеститоре за 722 милиона долара: Обећавали профит од 60 одсто дневно на биткоину

Бета

11. 12. 2019. у 13:12

Преварили инвеститоре за 722 милиона долара: Обећавали профит од 60 одсто дневно на биткоину

Фото Free Images Pixabay

Тројица Американаца ухапшена су због преваре инвеститора од 722 милиона долара "криптовалутама"

Тројица Американаца ухапшена су због преваре инвеститора од 722 милиона долара "криптовалутама", објавио је прошле ноћи државни тужилац у Њу Џерсију.

"Оптужница описује сложену употребу света 'криптовалута' како би завели инвеститоре који нису посумњали, те су изгубили стотине милиона долара", рекао је тужилац Крег Карпенито.

У бекству су још двојица оптужених, чији идентитет није откривен.

Тројица ухапшених, од којих су двојица из Колорада и један из Калифорније, верује се да су између априла 2014. и фебруара 2019. године обећавали огромне профите у замену за улагање у "виртуелну валуту" "биткоин".

Они су се годинама богатили трошећи новац неискусних инвеститора које су увукли у привлачну, али нејасну структуру, названу "Битклуб нетворк".

По изјави, тројица ухапшених су жртве своје преваре описивали као "ретардиране" и "овце", тврдец́и да су "изградили модел по мери идиота".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Putin: Bitkoin? Sami ste krivi

У фебруару 2015. године, један од оптужених саветовао је једном од саучесника да објаве да повец́авају већ иоанко надувани профит од улагања на чак 60 одсто дневно, што је он прихватио.

Супротно томе, други оптужени је у септембру 2017. године наводно предлагао саучеснику да одједном драстично смање профите инвеститора како би се, по његовим речима, "повукли као богате курве".

Тројица су осумњичена и да су продавала акције "Битклуб нетворка", иако оне нису биле регистроване код америчких власти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bitkoin nastavio da gubi vrednost, pao ispod psihološke granice od 10.000 dolara

То није спречило оптужене да емитују видео-снимке, у којима су говорили о "транспарентности" своје компаније и уверавали да је "превелика да би пропала".

Двојици оптужених прети казна од 20 година затвора и до 250.000 долара због рачунарске преваре, а свима и казна до пет година затвора и новчаном казном до 250.000 долара због продаје нерегистрованих хартија од вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Goran

11.12.2019. 14:11

A šta preti onima koji su hteli preko noći da ustostruce kapital i naravno ne plate porez. Jadan je zakon koji štiti oštećene lihvare...

Darko

12.12.2019. 08:57

Pa kad nisu regularni wall street bankari pardon prevaranti onda moraju u zatvor